Η Ινδία αποκαλύπτει δύο μήνες μετά πως το Vikram lander συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης

Συνεχίζει όμως να στέλνει πολύτιμα δεδομένα
28 Νοεμβρίου 2019 10:32
Η Ινδία αποκαλύπτει δύο μήνες μετά πως το Vikram lander συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας Διαστήματος (ISRO) έχασε επαφή με το Vikram lander, λίγο πριν την προσελήνωσή του και όλοι φυσικά υπέθεσαν το χειρότερο. Πλέον, ο ISRO είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως όντως το Vikram έχει συντριβεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι κινητήρες επιβράδυνσης του Vikram δε λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να συντριβεί 500 μέτρα μακριά από το προκαθορισμένο σημείο προσελήνωσης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση επιβράδυνσης λειτούργησε σωστά φέρνοντας το lander από τα 30km υψόμετρο στα 7.4km, μειώνοντας την ταχύτητά του από τα 1.683m/s στα 146m/s. Ωστόσο κατά τη δεύτερη φάση επιβράδυνσης “η μείωση της ταχύτητας ήταν μεγαλύτερη από την επιθυμητή αξία”.

Εξαιτίας αυτής της απόκλισης, οι αρχικές συνθήκες κατά την έναρξη της φάσης επιβράδυνσης ήταν έξω από τις προκαθορισμένες παραμέτρους. Ως αποτέλεσμα, το Vikram συνετρίβη 500 μέτρα μακριά από το επιθυμητό σημείο προσεδάφισης.

Ωστόσο δε χάθηκαν όλα, καθώς τα οχτώ επιστημονικά όργανα του orbiter Chandrayaan-2 - το οποίο μετέφερε το Vikram και συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη – λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα η Ινδία αύξησε τη διάρκεια της αποστολής στα επτά χρόνια. Το orbiter παρέχει πολύτιμα δεδομένα με υψηλής ανάλυσης κάμερες, υπέρυθρο φασματογράφο και συστήματα ραντάρ τα οποία χαρτογραφούν τη Σελήνη.