Το Voyager 2 στέλνει το πρώτο του μήνυμα από το διαστρικό διάστημα

Πολύτιμα δεδομένα για την ηλιόσφαιρα
06 Νοεμβρίου 2019 12:14
Το Voyager 2 στέλνει το πρώτο του μήνυμα από το διαστρικό διάστημα

Δεκαεννιά δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη βρίσκεται ένα σύνορο, στο οποίο σταματά το βασίλειο του Ήλιου και ξεκινά το διαστρικό διάστημα. Το Voyager 2 το οποίο εκτοξεύτηκε πριν 40 χρόνια, πέρασε πλέον αυτό το σύνορο και έστειλε το πρώτο σήμα πίσω στη Γη. Το σκάφος της NASA είναι το δεύτερο που ταξιδεύει πέρα από την ηλιόσφαιρα, με το Voyager 1 να έχει περάσει αυτό το σύνορο έξι χρόνια πριν. Ωστόσο τα όργανα του Voyager 2 βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Δεν ξέραμε πόσο μεγάλη θα ήταν η φούσκα και σίγουρα δεν ξέραμε πως το σκάφος θα άντεχε αρκετά για να φτάσει στην άκρη της και να μπει στο διαστρικό διάστημα. – Ed Stone, καθηγητής στο California Institute of Technology

Μέχρι να περάσει την ηλιόσφαιρα το Voyager 1, θεωρούσαμε πως οι ηλιακοί άνεμοι έφθιναν διαρκώς με την απόσταση, αλλά το σκάφος της NASΑ απέδειξε πως υπάρχει ένα σύνορο που ορίζεται από την ξαφνική πτώση στη θερμοκρασία και μία αύξηση στην πυκνότητα των φορτισμένων σωματιδίων γνωστά και ως πλάσμα. Το δεύτερο σετ μετρήσεων από το Voyager 2 μας δίνει νέα κατανόηση για τη φύση του ορίου της ηλιόσφαιρας, επειδή το όργανο του Voyager 1 το οποίο μετρά απευθείας τις ιδιότητες του πλάσματος είχε χαλάσει από το 1980.

Σύμφωνα με το paper που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy, το Voyager 2 κατέγραψε ένα πιο λεπτό και ακριβές όριο της ηλιόσφαιρας, ενώ μας δίνει και πληροφορίες για το σχήμα της το οποίο καταλήγει σε μία επιμηκυμένη καμπύλη, περίπου όπως μία σφαίρα με αμβλεία κεφαλή.

Υπονοεί πως η ηλιόσφαιρα είναι συμμετρική, τουλάχιστον στα δύο σημεία που πέρασαν τα Voyager. Αυτό  μας λέει πως τα δύο σημεία στην επιφάνεια βρίσκονται σχεδόν στην ίδια απόσταση.

Το σχήμα της ηλιόσφαιρας εξαρτάται από τις σχετικές δυνάμεις των μαγνητικών πεδίων μέσα και έξω από αυτήν και οι τελευταίες μετρήσεις υποδεικνύουν μία σφαιρική μορφή. Μόνο δύο σημεία όμως δεν είναι αρκετά για ασφαλή συμπεράσματα.

Είναι σαν να εξετάζουμε έναν ελέφαντα με μικροσκόπιο. Δύο άνθρωποι μπορούν να πάνε σε έναν ελέφαντα με μικροσκόπιο και να προσφέρουν δύο διαφορετικές μετρήσεις. Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στο ενδιάμεσο.

Τα δύο Voyager τροφοδοτούνται από πλουτώνιο και αναμένονται να πέσουν κάτω από κρίσιμα επίπεδα ενέργειας στα μέσα της δεκαετίας. Ακόμα όμως κι όταν απενεργοποιηθούν θα συνεχίσουν την τροχιά τους.

Τα δύο Voyager θα επιβιώσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα από τη Γη. Βρίσκονται στη δική τους τροχιά γύρω από το γαλαξία για 5 δισεκατομμύρια χρόνια ή και περισσότερο. Και η πιθανότητα να συγκρουστούν με κάτι είναι σχεδόν μηδενική.