Το Boeing X-37B επέστρεψε στη Γη μετά από 780 μέρες σε τροχιά

Ολοκλήρωσε τη μυστική αποστολή του με επιτυχία
28 Οκτωβρίου 2019 12:55
Το Boeing X-37B επέστρεψε στη Γη μετά από 780 μέρες σε τροχιά

Το Boeing X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έσπασε το ίδιο του το ρεκόρ, παραμένοντας σε τροχιά για 780 μέρες (2 χρόνια και 2 μήνες). Το διαστημικό αεροπλάνο ολοκλήρωσε έτσι την πέμπτη του αποστολή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 240 μέρες που αρχικά αναμενόταν από το επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος. Όσο για την άκρως απόρρητη αποστολή που εκτέλεσε, αυτή παρέμεινε μυστική και το μόνο που ανακοίνωσε η USAF ήταν πως εκπληρώθηκαν όλες οι παράμετροι της αποστολής.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το τέλος του X-37B OTV (Orbital Test Vehicle), μιας και μία έκτη αποστολή αναμένεται το 2020. Συνολικά, το X-37B έχει παραμείνει στο διάστημα για 2.865 μέρες.

Το X-37B συνεχίζει να επιδεικνύει τη σημασία ενός επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού αεροπλάνου. Κάθε διαδοχική αποστολή αυξάνει τις δυνατότητες του έθνους μας στο διάστημα. Η ασφαλής επιστροφή του σκάφους, αφού έσπασε το ίδιο του το ρεκόρ αντοχής, είναι το αποτέλεσμα της καινοτόμας συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας. Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο για την Πολεμική Αεροπορία και - αν το εγκρίνει το Κογκρέσο – για την U.S. Space Force.

Το X-37B αναπτύχθηκε αρχικά από τη NASA το 1999 ως μία πλατφόρμα δοκιμών τεχνολογιών διαστήματος και μοιάζει με μία μινιατούρα του Διαστημικού Λεωφορείου. Έχει 8.8 μέτρα μήκος, 2.9 μέτρα ύψος και άνοιγμα φτερών 4.6 μέτρα. Το φορτίο που μπορεί να μεταφέρει είναι διαστάσεων 2.1x1.2m. Το 2004, το project ανέλαβε η DARPA, παραδίδοντάς το τελικά στην Πολεμική Αεροπορία μερικά χρόνια αργότερα.