Φοιτητές εφηύραν αυτο-απολυμαινόμενο χερούλι πόρτας

Μικροβιοφοβικοί αγαλιάστε
14 Οκτωβρίου 2019 11:15
Φοιτητές εφηύραν αυτο-απολυμαινόμενο χερούλι πόρτας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν να ανοίξουν πόρτες σε δημόσιους χώρους και τουαλέτες από το χερούλι τους, υπό το φόβο μικροβίων αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις τα χερούλια καθαρίζονται όπως πρέπει. Ωστόσο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, εφηύραν ένα χερούλι το οποίο απολυμαίνεται μόνο του μετά από κάθε επαφή.

Το χερούλι διαθέτει ένα γυάλινο κύλινδρο ανάμεσα από δύο καπάκια αλουμινίου σε κάθε άκρη. Το γυαλί διαθέτει μία ειδική επίστρωση που αποδομεί τα βακτήρια. Τη χημική αντίδραση ξεκινά η υπεριώδης ακτινοβολία που ενεργοποιείται μετά από κάθε χρήση. Μάλιστα, δε χρειάζεται κάποια μπαταρία για το φως, αφού το χερούλι διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό που παράγει υπεριώδη ακτινοβολία μετατρέποντας την κινητική ενέργεια της πόρτας (από το άνοιγμα και κλείσιμο) σε φως.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ απλή αρχή λειτουργίας και μία πανέξυπνη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είχε σκεφτεί κάποιος και για αυτό το λόγο οι φοιτητές είναι υποψήφιοι για το James Dyson Award.

Ξέραμε πως πολλές μολύνσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την επαφή, για παράδειγμα, SARS, MERS, μολύνσεις σε πόδια και στόμα. Σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χημικά καθαριστικά για να απολυμάνουν δημόσιους χώρους, αλλά είναι εύκολο να σκουπιστούν και είναι και βλαβερά για το ανθρώπινο σώμα. Το σχέδιο μας έχει μεγάλη αντοχή και είναι αποτελεσματικό.

Το χερούλι των φοιτητών κατέστρεψε το 99.8% των μικροβίων κατά τις δοκιμές στο εργαστήριο.