Επαναστατικό εμβόλιο για σκύλους αντιμετωπίζει τον καρκίνο

Ελπίδες και για ανθρώπους
10 Απριλίου 2024 11:03
Επαναστατικό εμβόλιο για σκύλους αντιμετωπίζει τον καρκίνο

Μέσω ερευνών για αυτοάνοσα νοσήματα, προέκυψε ένα επαναστατικό εμβόλιο που αντιμετωπίζει τον καρκίνο στους σκύλους. Το Canine EGFR/HER2 Peptide Cancer Immunotherapeutic όπως ονομάζεται, έως το Μάρτιο έχει χορηγηθεί ήδη σε 300 σκύλους οι οποίοι είχαν προσδόκιμο ζωής 12 μηνών. Βελτίωσε λοιπόν τις πιθανότητες επιβίωσης από το 35% στο 60%, ενώ και όσοι δεν απαλλάχτηκαν από τον όγκο, τον είδαν να συρρικνώνεται. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται.

Κατά κάποιο τρόπο οι όγκοι είναι οι στόχοι των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα καρκινικά κύτταρα προέρχονται από το δικό μας ιστό και δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διαφορά είναι πως θέλουμε το ανοσοποιητικό να επιτεθεί στον όγκο.

Η θεραπεία κάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να παράγουν αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται στους όγκους και διαταράσσουν την ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα, στοχεύουν δύο πρωτεΐνες οι οποίες τροφοδοτούν την ανεξέλεγκτη διάσπαση των κυττάρων. Το εμβόλιο προκαλεί μία πολυκλωνική αντίδραση που περιλαμβάνει όχι ένα αλλά πολλαπλά κύτταρα του ανοσοποιητικού, κάνοντας πιο δύσκολο στον καρκίνο να γίνει ανθεκτικός στο εμβόλιο.

Στην κτηνιατρική ογκολογία, η φαρέτρα των όπλων μας είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ογκολογία. Το εμβόλιο αυτό είναι πραγματικά επαναστατικό.

Αν λάβουμε υπόψιν πως ένας στους τέσσερις σκύλους θα αναπτύξουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι δυνατότητες του εμβολίου είναι τεράστιες.

Τα καλά νέα όμως δε σταματούν εδώ. Δεδομένων των ομοιοτήτων μεταξύ καρκίνου σε σκύλους και ανθρώπους, όπως γενετικές μεταλλάξεις και συμπεριφορά του όγκου στις θεραπείες, οι ερευνητές πιστεύουν πως το εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και τον καρκίνο στους ανθρώπους.

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, αναπτύσσουν καρκίνο ξαφνικά. Μεγαλώνει, κάνει μετάσταση και μεταλλάσσεται όπως ο καρκίνος στους ανθρώπους. Οι σκύλοι υποφέρουν πολύ από τον καρκίνο τους. Αν μπορέσουμε να εξάγουμε κάποιο όφελος, κάποια ανακούφιση, μία ζωή χωρίς πόνο, αυτό θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Translational Oncology.