AI φωτογραφίες δείχνουν το χαμένο μέλλον ασθενών με καρκίνο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τέχνη που καταθλίβει ή που δίνει ελπίδα;
01 Απριλίου 2024 09:54
AI φωτογραφίες δείχνουν το χαμένο μέλλον ασθενών με καρκίνο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Όσοι ζουν με την επάρατη νόσο, αγωνιούν για το μέλλον που μπορεί να μη ζήσουν και τις χαμένες πολύτιμες στιγμές με την οικογένειά τους. Η γνωστή φωτογράφος Jilian Edelstein με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, αποφάσισε να δώσει μία ματιά του μέλλοντος που πιθανόν να μη ζήσουν, σε 10 γυναίκες με καρκίνο του στήθους ο οποίος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα. Οι φωτογραφίες αυτές έχουν αναρτηθεί στο στην έκθεση “Gallery of Hope” στη Saatchi Gallery του Λονδίνου.

Η Louise Hudson, 58 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους τον Ιούλιο του 2022 και πλέον έχει κάνει μετάσταση στο συκώτι, με τους γιατρούς να δίνουν έξι μήνες ζωής. Η φωτογραφία της Hudson, τη δείχνει να γιορτάζει τα 60α γενέθλιά της στη σκηνή του ερασιτεχνικού μπαλέτου Chelsea Ballet, με τον επί 30 έτη σύζυγό της Barry να την παρακολουθεί με περηφάνεια στο background.

Η Katie Enell, 31, έχει έναν οκτάχρονο γιο και διαγνώσθηκε με καρκίνο του στήθους το 2019, αλλά 10 μήνες αργότερα ο καρκίνος είχε ήδη κάνει μετάσταση. Βρίσκεται υπό αγωγή εδώ και τέσσερα χρόνια και η φωτογραφία της, την απεικονίζει στο γάμο της με το σύντροφό της Liam, το 2025.

Η Helena Awuake, πριν τη διάγνωσή της με καρκίνο το 2021, έτρεχε ημιμαραθώνιους. Η φωτογραφία της τη δείχνει στη μέρα του γάμου του γιού της το 2030.

Η 46χρονη Bec Brown διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους όσο θήλαζε, το 2021. Εννέα μήνες μετά, ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά. Επέλεξε να δει τον εαυτό της με τα παιδιά της, στο πάρτι των πεντηκοστών γενεθλίων της το 2028.

Για τους ανθρώπους που ζουν με μεταστατικό καρκίνο στήθους, η προοπτική των πολύτιμων, χαμένων μελλοντικών στιγμών είναι επώδυνη. Αυτή η έκθεση τονίζει πόσα περισσότερα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν για να δουν αυτές τις μελλοντικές στιγμές. – Breast Cancer Now