Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής που έλαβε “προσωποποιημένο“ εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Ανοίγει μία νέα πόρτα στην ιατρική
27 Απριλίου 2024 12:30
Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής που έλαβε “προσωποποιημένο“ εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος

Ο Steve Young, 52 ετών, υποβλήθηκε σε μία επέμβαση αφαίρεσης μελανώματος από το κρανίο του τον προηγούμενο Αύγουστο. Τώρα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που του χορηγήθηκε ένα εμβόλιο κατά της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου. Πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή του πρώτου “προσωποποιημένου” mRNA εμβολίου κατά του μελανώματος.

Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Αν δουλέψει όπως πρέπει, ο καρκίνος του δε θα επιστρέψει ξανά.

Το mRNA-4157 (V940) όπως ονομάστηκε, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια του Covid και τώρα περνάει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης.

Το εμβόλιο είναι προσωποποιημένο, με την έννοια πως το περιεχόμενό του αλλάζει για να εξυπηρετήσει τον κάθε διαφορετικό ασθενή. Δημιουργείται βάσει της μοναδικής γενετικής υπογραφής του όγκου του ασθενούς και λειτουργεί δίνοντας οδηγίες στο σώμα να παράγει πρωτεΐνες ή αντισώματα που επιτίθενται στα αντιγόνα που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα.

Είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για τον ασθενή. Δεν μπορείς να δώσεις το ίδιο στον επόμενο ασθενή επειδή δε θα δουλέψει. Είναι πραγματικά προσωποποιημένο.

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών αποτελείται από 70 ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν αφαιρέσει το μελάνωμά τους χειρουργικά τις τελευταίες 12 εβδομάδες για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ορισμένοι θα λάβουν ένα placebo εμβόλιο αντί για το πραγματικό, με κανέναν τους να μη γνωρίζει τι έχει λάβει.

Η δοκιμή μού έδωσε τη δυνατότητα να νιώσω πως έκανα πραγματικά κάτι για να πολεμήσω έναν πιθανώς αόρατο αντίπαλο. Οι εξετάσεις έδειξαν πως είμαι ραδιολογικά καθαρός, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να έχω ακόμα καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν ανιχνευθεί. Αντί να κάθομαι και να περιμένω και να ελπίζω να μην επιστρέψει, είχα την ευκαιρία να φορέσω τα γάντια του box και να παλέψω.

Οι παρενέργειες του εμβολίου έως τώρα εντοπίζονται σε κούραση και πόνο στο χέρι μετά τη χορήγηση του εμβολίου και η πλειοψηφία των ασθενών δεν είχαν συμπτώματα χειρότερα από το να έκαναν το εμβόλιο της γρίπης ή του Covid.