"Διαστημικό αεροπλάνο" υπόσχεται ταξίδι Λονδίνο-Σίδνεϊ σε 4 ώρες

Χάρη στους νέους κινητήρες SABRE
07 Οκτωβρίου 2019 11:18
"Διαστημικό αεροπλάνο" υπόσχεται ταξίδι Λονδίνο-Σίδνεϊ σε 4 ώρες

Δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να πληρώσουν για την άνεση της business class στις 8ωρες και 12ωρες πτήσεις μεταξύ ηπείρων, με αποτέλεσμα μία πολύ κουραστική πτήση. Την επόμενη δεκαετία όμως, αυτές οι πτήσεις ίσως αν αποτελούν παρελθόν, αφού η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Αυστραλίας αναπτύσσουν την πρώτη “διαστημική γέφυρα του κόσμου”. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει ένα είδος κινητήρα ονόματι Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABRE) από την Reaction Engines, ο οποίος μπορεί να μειώσει το χρόνο ταξιδιού από Λονδίνο στο Σίδνεϊ κατά 80%, φτάνοντας ακόμα και τις 4 ώρες.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως το SABRE μπορεί να φτάσει τα 3.3 Mach σε συνθήκες προσομοίωσης, κάνοντάς το 50% ταχύτερο από το θρυλικό Concorde. Μάλιστα πρόκειται για την ίδια ταχύτητα με το R-71 Blackbird της Lockheed, το ταχύτερο jet που έχει κατασκευαστεί.

Οι μηχανικοί της Reaction Engines λένε πως το SABRE συνδυάζει την απόδοση καυσίμων ενός jet κινητήρα με τις υψηλές ταχύτητες ενός πυραύλου. Ωστόσο, όπως έχει επιδείξει και η ιστορία του Concorde το οποίο αποσύρθηκε το 2003, οι εμπορικές υπερηχητικές πτήσεις αποτελούν πρόκληση. Η τεχνολογία όμως έχει προχωρήσει και ο Graham Turnock, επικεφαλής της UK Space Agency θεωρεί πως θα μπορέσουμε να τις κάνουμε πραγματικότητα το 2030.

Κάναμε τον κινητήρα SABRE πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να μας πάει στην Αυστραλία μέσα σε 4 ώρες. Αυτή η τεχνολογία σίγουρα είναι ικανή για αυτό. Μιλάμε για το 2030 για εμπορική εφαρμογή και η δουλειά γύρω από αυτό βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ο κινητήρας SABRE σχεδιάστηκε για να ξεπερνάει τα 5 Mach στην ατμόσφαιρα της Γης και έπειτα να μετατρέπεται σε πύραυλο που ξεπερνάει τα 25 Mach στο διάστημα. Παίρνει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα επιτρέποντας μεγαλύτερη απόδοση καυσίμων και μικρότερο βάρος από τους υπάρχοντες κινητήρες πυραύλων που πρέπει να κουβαλάνε τη δικιά τους τροφοδοσία οξυγόνου.

Οι πύραυλοι δεν έχουν εξελιχθεί σχεδόν καθόλου τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ οι jet κινητήρες έχουν γίνει πολύ αποδοτικοί, οπότε αν συνδυάσεις έναν jet κινητήρα και έναν πύραυλο μπορείς να έχεις ένα πολύ ελαφρύ και αποδοτικό σύστημα πρόωσης και να δημιουργήσεις βασικά ένα διαστημικό αεροπλάνο.