Η Αυστραλία μπλοκάρει sites που δείχνουν το video του μακελειού στο Christchurch

Αμφιλεγόμενη η νέα δυνατότητα της επιτρόπου ψηφιακής ασφάλειας
09 Σεπτεμβρίου 2019 09:02
Η Αυστραλία μπλοκάρει sites που δείχνουν το video του μακελειού στο Christchurch

Στην Αυστραλία, η επίτροπος ψηφιακής ασφάλειας έχει αυξημένες αρμοδιότητες λόγω του μακελειού στο Christchurch φέτος το Μάρτιο και φαίνεται πως τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Η Julie Inman λοιπόν διέταξε τους παρόχους internet να μπλοκάρουν οχτώ websites τα οποία έχουν διαθέσιμο το video του τρομοκράτη, αποτρέποντας τους Αυστραλούς από το να το δουν. Μόλις τα sites συμμορφωθούν και κατεβάσουν το επίμαχο βίντεο, θα επανέλθει η πρόσβαση σε αυτά.

Οι Αρχές επιμένουν πως αυτό το μέτρο δε θα οδηγήσει σε ευρύτερη λογοκρισία, μιας και υπάρχει κοινοβουλευτική επίβλεψη στα blocks. Ο Υπουργός Επικοινωνιών, Paul Fletcher τόνισε πως το μέτρο θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση παράνομου περιεχομένου, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα εξαιρετικά βίαιο βίντεο το οποίο είναι σχεδιασμένο για να υποκινήσει περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι επικριτές πάντως ισχυρίζονται πως θα οδηγήσει στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης, δίνοντάς της τη δυνατότητα να μπλοκάρει sites που κινούνται σε "γκρίζα" περιοχή. Θεωρούν πως οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να επικεντρώνεται στον uploader, όχι τα μέσα που φιλοξενούν το περιεχόμενο. Τέλος, τονίζουν πως αυτό το μέτρο δε θα αποτρέψει τους πιο επιρρεπείς στον εξτρεμισμό, αφού μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί με VPN.