Σπάνια πλάνα: Μεγάπτερη φάλαινα παραμένει ακίνητη με την ουρά έξω από την επιφάνεια

Μυστηριώδης συμπεριφορά
14 Αυγούστου 2023 10:20
Σπάνια πλάνα: Μεγάπτερη φάλαινα παραμένει ακίνητη με την ουρά έξω από την επιφάνεια

Ένας Αυστραλός TikToker κατέγραψε με την κάμερά του μία μεγάπτερη φάλαινα, να κρατά την ουρά της έξω από την επιφάνεια της θάλασσας και να στέκεται ακίνητη. Η συμπεριφορά αυτή είναι σπάνια και καταγράφεται από ανθρώπους ακόμα πιο σπάνια. Οι επιστήμονες την ονομάζουν “ιστιοπλοΐα ουράς” και το κίνητρο για αυτό το φαινόμενο παραμένει άγνωστο.

Η καρδιά μου χτυπάει τόσο δυνατά. Νομίζω πως είναι μία ουρά φάλαινας. Έβγαλε την ουρά της και στέκεται ακίνητη, έχω χάσει τα λόγια μου.

Ο Brodie Moss έβαλε την κάμερά του κάτω από την επιφάνεια του νερού, όπου αποκαλύφθηκε πως το μωρό της φάλαινας ακουμπούσε απαλά στο στήθος της μητέρας του, ενώ ακούγεται και το τραγούδι τους.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται για αυτήν τη συμπεριφορά εδώ και δεκαετίες. Έχει παρατηρηθεί μόνο σε ορισμένα είδη φαλαινών. Ένα προηγούμενο περιστατικό είχε καταγραφεί σε κάμερα πάλι το 2019, ξανά στις ακτές της Αυστραλίας.

Μία μακροχρόνια μελέτη φαλαινών μεταξύ 1989 και 2000, είχε καταγράψει την ιστιοπλοΐα ουράς μερικές φορές και κάθε περιστατικό διαρκούσε από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και 12 λεπτά. Η συμπεριφορά παρατηρήθηκε σε θηλυκές φάλαινες, μητέρες ή εγκύους. Όταν το έκαναν μητέρες, τα μικρά τους κολυμπούσαν γύρω τους.

Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η συμπεριφορά αυτή μπορεί να σχετίζεται με την ξεκούραση των φαλαινών ενώ ταυτόχρονα προσέχουν το μικρό τους. Μπορεί να είναι όμως και τρόπος για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους. Η ουρά των φαλαινών περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και έτσι μπορεί να απορροφούν ή να απελευθερώνουν θερμότητα από το σώμα τους.