Το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο βγήκε από τον ωκεανό στην Αυστραλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαστισμένοι οι λουόμενοι
17 Νοεμβρίου 2023 11:17
Το πιο επικίνδυνο πτηνό στον κόσμο βγήκε από τον ωκεανό στην Αυστραλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι λουόμενοι στην παραλία Bingil Bay στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, σάστισαν όταν είδαν μία σκοτεινή φιγούρα να βγαίνει από τον ωκεανό. Γρήγορα διαπίστωσαν πως πρόκειται για κάποιου είδους πτηνό. Πολλοί δεν κατάλαβαν πως πρόκειται για ένα νεαρό καζουάριο, ο οποίος είναι γνωστός ως το πιο επικίνδυνο πτηνό του κόσμου. Είναι επίσης το δεύτερο βαρύτερο πτηνό του κόσμου μετά τη στρουθοκάμηλο.

Οι καζουάριοι (Casuarius casuarius johnsonii) είναι διάσημοι για την προϊστορική εμφάνισή τους, το μεγάλο ύψος τους και τα δυνατά πόδια τους τα οποία έχουν νύχια που μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά. Το πτηνό αυτό δεν μπορεί να πετάξει και φοβάται τους ανθρώπους, αν απειληθεί ή προκληθεί όμως μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό.

Η έκπληξη των περισσότερων λουόμενων ήταν επειδή δε γνώριζαν πως οι καζουάριοι μπορούν να κολυμπήσουν.

Οι καζουάριοι μπορούν να κολυμπήσουν και μπορούν να μπουν στο νερό για να διασχίσουν ένα ποτάμι ή αν νιώσουν απειλή. Δεν είμαστε σίγουροι για πόσο διάστημα ήταν ο συγκεκριμένος καζουάριος στο νερό ή γιατί βρέθηκε στα ανοιχτά, αλλά τα πλάνα είναι συγκλονιστικά. – Stephen Clough, Queensland Parks and Wildlife Service

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο καζουάριος εντοπίστηκε να κολυμπά 200 μέτρα από την ακτή. Φαίνεται πως είχε εξαντληθεί από το κολύμπι, αφού αμέσως μετά στάθηκε στη σκιά ενός δέντρου, με τα πόδια του να τρέμουν για περίπου μισή ώρα. Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως μπήκε στη θάλασσα στα νότια της Mission Beach και παρασύρθηκε από τα ρεύματα, μέχρι που κατάφερε να βγει στην Bingil Bay.

@brisbanetimes Australia, home of deadly swimming cassowaries. 👍 Video by Nikita McDowell via Environment Department  #cassowary #cassowaries #aussieanimals #aussiewildlife #australiananimals ♬ original sound - brisbanetimes

Ο καζουάριος θεωρείται απειλούμενο είδος καθώς υπάρχουν μόλις 4.000 στον κόσμο. Απειλούνται από επιθέσεις σκύλων και χτυπήματα αυτοκινήτων. Εντοπίζονται κυρίως στον τροπικό βορά του Queensland και η περιοχή είναι γεμάτη προειδοποιητικές πινακίδες για να μην τους πλησιάζουν οι άνθρωποι.

Μαζί με τη στρουθοκάμηλο, είναι το μόνο είδος πτηνού που έχει προκαλέσει καταγεγραμμένο θάνατο ανθρώπου από επίθεση. Από τις 221 καταγεγραμμένες επιθέσεις καζουάριου, οι 150 ήταν εναντίον ανθρώπων. Το 75% αυτών των επιθέσεων έλαβαν χώρα κατά την προσπάθεια ανθρώπων να ταΐσουν το πτηνό. Στο 70% των επιθέσεων σε ανθρώπους, οι καζουάριοι κινήθηκαν απειλητικά προς αυτούς, ενώ στο 15% χρησιμοποίησαν τα τεράστια νύχια τους.