Το στρατιωτικό X-37B έσπασε ρεκόρ χρόνου παραμονής στο διάστημα

Σε μία άκρως απόρρητη αποστολή
02 Σεπτεμβρίου 2019 10:26
Το στρατιωτικό X-37B έσπασε ρεκόρ χρόνου παραμονής στο διάστημα

Το X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη από τις 7 Σεπτεμβρίου 2017, σπάζοντας το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα που κατείχε το ίδιο για αυτού του είδους τα σκάφη. Η Πολεμική Αεροπορία εκτοξεύει OTVs (Orbital Test Vehicles) από το 2010 με κάθε σκάφος να παραμένει στο διάστημα 200 μέρες παραπάνω από τον προκάτοχό του.

Οι OTV αποστολές όμως είναι καλυμμένες με ένα πέπλο μυστηρίου, μιας και ως στρατιωτικές θεωρούνται άκρως απόρρητες. Κανείς δεν ξέρει τι κάνουν αυτά τα σκάφη σε τροχιά, ωστόσο η Daily Beast αναφέρει πως το X-37B είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει φορτία πειραματικών αισθητήρων, όπως κάμερες υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικούς αισθητήρες και ραντάρ χαρτογράφησης εδάφους. Λόγω της ικανότητας εύκολης προσγείωσης του σκάφους και της επαναχρησιμοποίησής του, πολλοί πιστεύουν πως το X-37B χρησιμοποιείται για να θέτει σε τροχιά κατασκοπευτικούς δορυφόρους και όταν χρειάζεται να τους συλλαμβάνει και να τους φέρνει πάλι στο έδαφος για ρύθμιση.

Σύμφωνα πάντως με το επίσημο site της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το OTV είναι μία αξιόπιστη, επαναχρησιμοποιούμενη, μη επανδρωμένη πλατφόρμα έρευνας τεχνολογιών και ο σκοπός του είναι η ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών τεχνολογιών για το μέλλον των ΗΠΑ στο διάστημα και η πραγματοποίηση πειραμάτων τα οποία θα μπορούν να γυρνούν και να εξετάζονται στη Γη.