HarmonyOS: Αποκαλύφθηκε ο ανταγωνιστής του Android από την Huawei

Το σχέδιο Β της κινέζικης εταιρίας αποκαλύπτεται
10 Αυγούστου 2019 12:20
HarmonyOS: Αποκαλύφθηκε ο ανταγωνιστής του Android από την Huawei

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τους μπελάδες της Huawei τους τελευταίους μήνες, με την αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει στην κινέζικη εταιρία να συνεργαστεί με την Google και οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρία. Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκαν πολλές φήμες πως η Huawei ετοιμάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον το Android.

Κατά τη διάρκεια του Huawei Developer Conference, ο CEO Richard Yu εξέπληξε το κοινό αποκαλύπτοντας το HarmonyOS. Η εταιρία ισχυρίζεται πως το λογισμικό της είναι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές από το Android. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ‘αλλά’. Για την ώρα το λειτουργικό σύστημα προορίζεται κυρίως για IoT συσκευές (έξυπνες τηλεοράσεις, wearables, έξυπνα ηχεία και συσκευές αυτοκινήτων) αντί για smartphones όπως θα περιμέναν οι περισσότεροι. Ο Yu επισήμανε πως για την ώρα η Huawei θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Android, αλλά σε περίπτωση που η εταιρία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το Android τότε θα είναι πανέτοιμη να εξοπλίσει και τα κινητά της με το HarmonyOS.

Η παρουσίαση ήταν αρκετά τεχνική καθώς απευθυνόταν σε developers, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημειά που αξίζει να επισημανθούν. Το HarmonyOS είναι κατασκευασμένο για να αντέξει στο χρόνο και βασίζεται σε ένα σύγχρονο microkernel. Πρόκειται για open source πλατφόρμα που είναι πιο άμεσα συγκρίσιμη με το Fuchsia της Google. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Yu τόνισε ότι το Android δεν είναι αποδοτικό εξαιτίας του πολύ άχρηστου κώδικα που κουβαλά, του απαρχαιωμένου scheduling μηχανισμού του και του άναρχων τμημάτων στα οποία είναι χωρισμένο.

Το HarmonyOS με τον microkernel σχεδιασμό του φιλοδοξεί να είναι πολύ ασφαλέστερο, καθώς δεν θα προσφέρει root πρόσβαση, ενώ το microkernel προστατεύεται, όντας απομονωμένο από τα άλλα services. Παράλληλα, η Huawei ισχυρίζεται ότι θα είναι και εξαιρετικά γρήγορο, ενσωματώνοντας αλγορίθμους για την έξυπνη πρόβλεψη και καλύτερη διαχείριση των πόρων του συστήματος.

Η ανάπτυξη του HarmonyOS ξεκίνησε το 2017 και η Huawei φιλοδοξεί να κάνει το πραγματικό του ντεμπούτο το 2020. Όπως συνέβη και με άλλους ανταγωνιστές του Android στο παρελθόν, όλα θα κριθούν από την υποστήριξη των developers και την διαθεσιμότητα των εφαρμογών.