Στοιχεία του χαρακτήρα σας μπορούν να προβλεφθούν με data από το επιταχυνσιόμετρο του κινητού σας

Το τηλέφωνό σας αποκαλύπτει πολλά για εσάς
28 Ιουλίου 2019 11:30
Στοιχεία του χαρακτήρα σας μπορούν να προβλεφθούν με data από το επιταχυνσιόμετρο του κινητού σας

Όλα τα smartphones διαθέτουν επιταχυνσιόμετρο. Είναι ο αισθητήρας που καταλαβαίνει τις κινήσεις που κάνει το τηλέφωνο, για να ανιχνεύσει για παράδειγμα πότε το κρατάτε κάθετα και πότε οριζόντια. Χρησιμοποιείται ακόμα στα παιχνίδια ή για να μετρήσει τα βήματά σας. Γνωρίζετε όμως πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αποκαλύψει στοιχεία του χαρακτήρα σας;

Οι επιστήμονες που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, Dr. Flora Salim, Nan Gao και Dr. Wei Shao του Royal Melbourne Institute of Technology, εκμεταλλεύτηκαν τα δεδομένα του επιταχυνσιομέτρου για να αναγνωρίσουν πέντε σημαντικά στοιχεία ενός χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται στη μελέτη τους, έψαξαν για δεδομένα όπως πόσο περπατάμε, ποιες ώρες περπατάμε, κάθε πότε παίρνουμε το τηλέφωνο στα χέρια μας τη νύχτα κλπ. Βρήκαν λοιπόν πως οι “ευχάριστοι” άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο τυχαίες δραστηριότητες και είναι πιο απασχολημένοι τα Σαββατοκύριακα ή τα απογεύματα των καθημερινών. Βρήκαν επίσης πως γυναίκες οι οποίες είναι “ευαίσθητες”, ελέγχουν το τηλέφωνό τους πολύ συχνά τη νύχτα, ενώ οι άντρες οι οποίοι είναι “ευαίσθητοι” κάνουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα social media για προτάσεις φίλων, προτάσεις ερωτικών συντρόφων και φυσικά στοχευμένη διαφήμιση. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως η έρευνα έχει μικρό δείγμα μόλις 52 συμμετεχόντων, οπότε η ακρίβεια των αποτελεσμάτων ίσως να αλλάζει σε μεγαλύτερο δείγμα. Παρόλα αυτά, γεγονός παραμένει πως τα τηλέφωνά μας “λένε” πολλά για εμάς και τα δεδομένα είναι διαθέσιμα σε όποιον έχει πρόσβαση στους αισθητήρες μέσω των εφαρμογών.