3D-printed οστά και δέρμα για τους αστροναύτες του Άρη

Η βιο-εκτύπωση θα σώσει ζωές στο διάστημα
12 Ιουλίου 2019 11:28
3D-printed οστά και δέρμα για τους αστροναύτες του Άρη

Το ταξίδι για τον Άρη θα διαρκέσει χρόνια και μόλις φτάσουν εκεί άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι του όσες δυσκολίες εμφανιστούν, αφού οποιαδήποτε βοήθεια από τη Γη θα πάρει τον ίδιο χρόνο να φτάσει. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις τραυματισμών, κάποιου εγκαύματος ή κάποιου κατάγματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανθρώπινο σώμα δεν επουλώνεται τόσο γρήγορα στο διάστημα;

Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης πιστεύουν πως έχουν την απάντηση, αφού παρήγαγαν το πρώτο βιο-εκτυπώσιμο δέρμα και οστό για χρήση στο διάστημα.

Σε περίπτωση εγκαυμάτων για παράδειγμα, νέο δέρμα μπορεί να εκτυπωθεί αντί να παρθεί από κάποιο άλλο σημείο του σώματος του αστροναύτη, προκαλώντας δευτερεύουσα ζημιά η οποία μπορεί να μην επουλωθεί τόσο εύκολα σε αυτό το περιβάλλον. – Tommaso Ghidini, επικεφαλής του project από την ESA

Το μοναδικό περιβάλλον του διαστήματος προκαλούσε πονοκέφαλο στους ερευνητές για τη λειτουργία ενός εκτυπωτή σε μηδενική βαρύτητα και έτσι δημιούργησαν μία μέθοδο 3D printing η οποία μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Συμπύκνωσαν το πλάσμα του ανθρώπινου αίματος (το οποίο χρησιμοποιείται για τη βιο-εκτύπωση κυττάρων) με υλικό από φυτά το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερες βαρύτητες. Για τα οστά πρόσθεσαν CPC (calcium phosphate cement) το οποίο λειτουργεί ως υποστηρικτικό υλικό της δομής και απορροφάται από το σώμα όσο το οστό μεγαλώνει.

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε υποσχόμενες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στη Γη να χρησιμοποιούνται για το διάστημα, από τις κάμερες μέχρι τους επεξεργαστές. Περισσότερα πρέπει να γίνονται με λιγότερα για να λειτουργήσει κάτι σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, οπότε διάφορα στοιχεία αυτής της τεχνολογίας πρέπει να σμικρυνθούν και να βελτιστοποιηθούν. Ομοίως, ελπίζουμε πως η πρόοδος που κάνουμε με τη 3D βιο-εκτύπωση, θα επιταχύνει την πρόοδο του τομέα και στη Γη, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητά του και φέρνοντάς το στους ανθρώπους ακόμα πιο σύντομα.