Επιστήμονες επαναφέρουν εγκεφαλική λειτουργία σε νεκρά γουρούνια

Τίθενται ηθικά ερωτήματα
21 Απριλίου 2019 09:30
Επιστήμονες επαναφέρουν εγκεφαλική λειτουργία σε νεκρά γουρούνια

Κατά καιρούς ακούμε για ασθενείς οι οποίοι είναι τεχνικά ζωντανοί αλλά θεωρούνται εγκεφαλικά νεκροί. Δεδομένου του ότι ο εγκέφαλος ελέγχει όλα όσα κάνουμε δε μένουν πολλά περιθώρια ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με το Nature επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν μερικές λειτουργίες του εγκεφάλου νεκρών γουρουνιών. Πριν σπεύσετε να ενθουσιαστείτε με την ιδέα επαναφοράς της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ανθρώπους, οι ερευνητές τονίζουν πως δεν κατάφεραν να επαναφέρουν έναν εγκέφαλο σε επίπεδο συνείδησης, αλλά απλά πως ένας εγκέφαλος ο οποίος ήταν νεκρός, τώρα δείχνει σημάδια κυτταρικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τους εγκεφάλους των γουρουνιών και τους τοποθέτησαν σε απομονωμένους θαλάμους. Έπειτα σύνδεσαν συγκεκριμένα αιμοφόρα αγγεία σε μία συσκευή η οποία παρείχε ένα ειδικό χημικό κοκτέιλ για έξι ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας εγκέφαλος εντελώς διαφορετικός από έναν που είχε αφεθεί απλά να αποσυντεθεί. Η δομή των ιστών και των κυττάρων διατηρήθηκε και ο κυτταρικός θάνατος περιορίστηκε. Επιπλέον, κάποιες μοριακές και κυτταρικές λειτουργίες επανήλθαν. Δεν πρόκειται για ένα ζωντανό εγκέφαλο αλλά είναι ένας κυτταρικά ενεργός εγκέφαλος.

Η μέθοδος δε θα χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει νεκρούς ασθενείς αλλά για να μελετήσει ασθένειες του εγκεφάλου και τραύματα. Τα ηθικά ερωτήματα που τίθενται είναι τι θα συμβεί αν αυτοί οι εγκέφαλοι αρχίσουν να δείχνουν σημάδια συνειδητότητας.  

Ήταν κάτι για το οποίο ανησυχούσαν έντονα οι ερευνητές και ο λόγος είναι πως δεν ήθελαν να κάνουν ένα πείραμα το οποίο θα έγειρε ηθικά ερωτήματα στην περίπτωση που η συνειδητότητα προκαλούνταν στον εγκέφαλο, χωρίς να υπάρχει από πριν κάποια σοβαρή ηθική καθοδήγηση. – Stephen Latham, επιστήμονας βιοηθικής του Yale

Ήταν σοκαριστικό. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ανακάλυψη, αλλά επίσης αλλάζει ουσιαστικά πολλές από τις υπάρχουσες πεποιθήσεις μας γύρω από τις νευροεπιστήμες, σχετικά με τη μονιμότητα των βλαβών σε εγκεφάλους που έχουν στερηθεί οξυγόνο. – Nita Farahany, ερευνήτρια ηθικής αναδυόμενων τεχνολογιών του Duke Law School

Tags: