Φωτογραφίες του New Horizons από Πλούτωνα και Χάρων αποκαλύπτουν νέα δεδομένα

Η Ζώνη του Κάιπερ δεν έχει μικρά αντικείμενα
05 Μαρτίου 2019 10:44
Φωτογραφίες του New Horizons από Πλούτωνα και Χάρων αποκαλύπτουν νέα δεδομένα

Το New Horizons πέρασε το 2015 από τον Πλούτωνα και το δορυφόρο του, Χάρων. Αναλύοντας τις φωτογραφίες που έστειλε πίσω στη Γη, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως τα άκρα του ηλιακού μας συστήματος κρύβουν ακόμα πολλά μυστικά. Συγκεκριμένα αποκαλύπτουν πως υπάρχει μια απροσδόκητη έλλειψη μικρών αντικειμένων στη Ζώνη του Κάιπερ.

Στις φωτογραφίες φαίνονται ελάχιστοι μικροί κρατήρες στον Χάρων, ένδειξη πως υπάρχει έλλειψη μικρών αντικειμένων που προσκρούουν σε αυτόν. Οι επιστήμονες έτσι οδηγούνται στο συμπέρασμα πως στη Ζώνη του Κάιπερ τα αντικείμενα είναι μεγαλύτερα των 90 μέτρων σε διάμετρο.

Η απροσδόκητη έλλειψη μικρών KBO (Kuiper Belt Object) αλλάζει την άποψή μας για τη Ζώνη του Κάιπερ και  μας δείχνει πως είτε ο σχηματισμός της είτε η εξέλιξή της, είτε και τα δύο, ήταν διαφορετικά από αυτά της ζώνης των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Ίσως η ζώνη των αστεροειδών να έχει μικρότερα αντικείμενα από τη Ζώνη του Κάιπερ επειδή ο πληθυσμός της βίωσε περισσότερες συγκρούσεις που διέλυσαν μεγαλύτερα αντικείμενα σε μικρότερα. – Dr. Kelsi Singer