Η CFO της Huawei απελευθερώνεται πληρώνοντας εγγύηση

Εν αναμονή της έκδοσής της στις ΗΠΑ
12 Δεκεμβρίου 2018 09:19
Η CFO της Huawei απελευθερώνεται πληρώνοντας εγγύηση

Η σύλληψη της CFO της Huawei, Meng Wanzhou έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Κατηγορούμενη για παραβίαση των κυρώσεων έναντι του Ιράν, συνελήφθη από τις Καναδικές Αρχές στο Βανκούβερ και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή της για να δικαστεί.

Το δικαστήριο του Καναδά επέλεξε να επιτρέψει την καταβολή εγγύησης ύψους 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων για την απελευθέρωση της Wanzhou υπό περιοριστικούς όρους. Θα πρέπει να διαμένει σε σπίτι στο Βανκούβερ το οποίο ανήκει στο σύζυγό της, να μη φύγει από την πόλη, να παραμένει στην οικία μεταξύ 23:00 και 06:00, να παρακολουθείται από τις αρχές 24 ώρες το 24ωρο με ηλεκτρονικά μέσα, να αναφέρεται σε υπεύθυνο αξιωματικό και να πληρώνει για τη δική της ασφάλεια.

Αυτά παρά την αντίθετη άποψη των εισαγγελέων πως η Wanzhou αποτελεί ρίσκο φυγής, λόγω του πλούτου της, της θέσης της και της έλλειψης συμφωνίας περί έκδοσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι συνήγοροι της Wanzhou έπεισαν τους δικαστές, αρνούμενοι πως θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο εκθέτοντας την οικογένειά της, αλλά και γνωρίζοντας τις πολιτικές επιπλοκές που θα προκαλούσε στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Κίνα συνεχίζει να απαιτεί την οριστική απελευθέρωση της Wanzhou και κατηγορεί Καναδά και ΗΠΑ πως κρατούν την CFO μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες smartphone στον κόσμο για πολιτικά παιχνίδια.