Έρευνα συνδέει τα κινητά τηλέφωνα με δημιουργία όγκων στα ποντίκια

Δε γίνεται σύνδεση για τους ανθρώπους
26 Νοεμβρίου 2018 08:20
Έρευνα συνδέει τα κινητά τηλέφωνα με δημιουργία όγκων στα ποντίκια

Το θέμα του πόσο επηρεάζουν την υγεία μας οι ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα και ειδικά το αν τα κινητά τηλέφωνα παράγουν αρκετή ακτινοβολία ώστε να είναι επικίνδυνα. Μία νέα έρευνα του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει “ξεκάθαρες αποδείξεις” για τα ρίσκα στην υγεία.

Ξεκαθαρίζεται εξαρχής όμως πως η σύνδεση των ρίσκων στην υγεία αφορά τα ποντίκια και όχι τους ανθρώπους. Αρχικά η μελέτη έκανε λόγο για “κάποιες αποδείξεις”, αλλά μετά την αξιολόγηση του paper οι ερευνητές άλλαξαν την έκφραση σε “ξεκάθαρες αποδείξεις”.

Η αλλαγή από κάποιες αποδείξεις σε ξεκάθαρες αποδείξεις αντικατοπτρίζει την αυξημένη αυτοπεποίθηση πως ο καρκίνος που παρατηρήθηκε στα αρσενικά ποντίκια συνδεόταν με την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. – John Bucher, επιστήμονας τοξικολογικού προγράμματος

Τα αρσενικά ποντίκια εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας παρόμοια με αυτή που εκπέμπεται από 2G και 3G υπηρεσίες τηλεφωνίας. Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης την έκθεση θηλυκών ποντικιών, αλλά δεν μπορέσαν να συνδέσουν τους καρκίνους με την έκθεση στην ακτινοβολία, λόγω διφορούμενων αποδείξεων. Η έρευνα δε μελέτησε ακτινοβολία τύπου WiFi ή 5G δικτύων. Ο ίδιος ο Bucher δήλωσε πως “αν κάνω μία σύντομη κλήση, δεν έχω κανένα δισταγμό να σηκώσω το τηλέφωνο και να το χρησιμοποιήσω με τον παραδοσιακό τρόπο. Για μεγάλης διάρκειας κλήσεις σκέφτομαι τη χρήση ακουστικών ή κάποιον άλλο τρόπο ώστε να αυξήσω την απόσταση του τηλεφώνου από το σώμα μου”.

Ωστόσο δε συμφωνούν όλοι με τα ευρήματα. Ο διευθυντής του Center for Devices and Radiological Health του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), Jeffrey Shuren, δηλώνει:

Διαφωνούμε ωστόσο με τα συμπεράσματα της τελικής αναφοράς σχετικά με τις “ξεκάθαρες αποδείξεις” καρκινογένεσης σε τρωκτικά. Η μελέτη δε σχεδιάστηκε για να μελετήσει την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων στους ανθρώπους, οπότε δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το ρίσκο της χρήσης τους.

Τα υπάρχοντα όρια ασφαλείας για τις ραδιοσυχνότητες των κινητών τηλεφώνων παραμένουν αποδεκτά για την προστασία της δημόσιας υγείας.