Το τελευταίο αντίο στο διαστημικό όχημα Dawn της NASA

Μετά από 11 χρόνια υπηρεσίας στη ζώνη αστεροειδών
04 Νοεμβρίου 2018 07:30
Το τελευταίο αντίο στο διαστημικό όχημα Dawn της NASA

Μετά το Kepler η NASA λέει αντίο σε ένα ακόμα διαστημικό όχημα το οποίο ξέμεινε από καύσιμα. Το Dawn εκτοξεύτηκε το 2007 και επί σειρά ετών εξερεύνησε τα δύο μεγαλύτερα σώματα στη ζώνη αστεροειδών, την Εστία και τη Δήμητρα, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα που βοήθησαν τους επιστήμονες να καταλάβουν τη δημιουργία σωμάτων στις αρχές του ηλιακού μας συστήματος.

Σήμερα γιορτάζουμε το τέλος της αποστολής Dawn – τα απίστευτα τεχνικά του επιτεύγματα, της ζωτικής σημασίας επιστήμη που μας πρόσφερε και όλη την ομάδα που επέτρεψε στο σκάφος να κάνει αυτές τις ανακαλύψεις. Οι εκπληκτικές εικόνες και τα δεδομένα που συνέλλεξε το Dawn από την Εστία κα τη Δήμητρα είναι κρίσιμα στο να κατανοήσουμε την ιστορία και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. – Thomas Zurbuchen, Science Mission Directorate, NASA

Το Dawn έγινε το πρώτο διαστημικό σκάφος που μπήκε σε τροχιά γύρω από ένα σώμα στην περιοχή μεταξύ Άρη και Δία, όταν έφτασε το 2011 στην Εστία. Ήταν και το πρώτο σκάφος που επισκέφτηκε ένα πλανήτη-νάνο και μπήκε σε τροχιά σε δύο σώματα πέρα από τη Γη όταν έφτασε στη Δήμητρα το 2015. Εστία και Δήμητρα, ενώ σχηματίστηκαν στις αρχές του ηλιακού συστήματος, είναι πολύ διαφορετικά σώματα μεταξύ τους, εγείροντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Το Dawn δεν μπορεί πλέον να στρέψει τις κεραίες του στη Γη ή τα ηλιακά του πάνελ προς τον Ήλιο για φόρτιση. Θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα για τα επόμενα 20 έως 50 χρόνια ακόμα.

Tags: