Σημαντική πτώση CO2 εκπομπών σε 27 μεγάλες πόλεις από όλο τον κόσμο

Ενεργοί πολίτες έναντι αδρανών κυβερνήσεων
15 Σεπτεμβρίου 2018 07:05
Σημαντική πτώση CO2 εκπομπών σε 27 μεγάλες πόλεις από όλο τον κόσμο

Η ομάδα C40 Cities αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια 96 αστικών περιοχών από όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη νεότερη αναφορά, 27 μεγάλες πόλεις  από όλο τον κόσμο κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, περίπου κατά 2% ετησίως από το 2012, παρά το γεγονός πως η οικονομία τους και ο πληθυσμός τους έχουν αυξηθεί από τότε.

Οι 27 πόλεις είναι οι: Βαρκελώνη, Βασιλεία, Βερολίνο, Βοστώνη, Σικάγο, Κοπεγχάγη, Χαϊδελβέργη, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Μελβούρνη, Μιλάνο, Μόντρεαλ, Νέα Ορλεάνη, Νέα Υόρκη, Όσλο, Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Πόρτλαντ, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Στοκχόλμη, Σίδνεϊ, Τορόντο, Βανκούβερ, Βαρσοβία και Ουάσινγκτον.

Τη μείωση στις εκπομπές CO2 την πέτυχαν ελαττώνοντας την εξάρτηση των ηλεκτρικών συστημάτων από τα ορυκτά καύσιμα, βελτιστοποιώντας τη χρήση ενέργειας σε κτίρια, παρέχοντας “πράσινες” και οικονομικά προσιτές εναλλακτικές των αυτοκινήτων για μετακίνηση, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών και αυξάνοντας την ανακύκλωση.

Ο Giuseppe Sala, Δήμαρχος του Μιλάνου δήλωσε:

Αυτό είναι το αποτέλεσμα όχι κάποιας επανάστασης, αλλά μιας σταθερής εξέλιξης στη ζωή της πόλης μας, κυρίως στον τρόπο που μετακινούμαστε σε αυτή και στον τρόπο που μειώνουμε, ανακυκλώνουμε και επαναχρησιμοποιούμε τα σκουπίδια. Βλέπουμε μια συνεχή πρόοδο που εκτείνεται σε διάρκεια άνω των 20 ετών και σταδιακά έχει οδηγήσει έναν στους εφτά πολίτες να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης ή ποδήλατα και το 60% να διαχωρίζει τα σκουπίδια του. Τέτοια σημαντικά αποτελέσματα δε θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη δέσμευση και την αφοσίωση των πολιτών του Μιλάνου.

Ο Clover Moore, Δήμαρχος του Σίδνεϊ δήλωσε:

Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ηλιακών πάνελ σε οροφές στην Αυστραλία. Μετατρέψαμε το φωτισμό των δρόμων σε LED και συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρίες της βιομηχανίας για να μειώσουμε τις εκπομπές. Όντας η πρώτη διοίκηση στην Αυστραλία που πιστοποιείται ως ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα, το κατόρθωμά μας δείχνει τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μία πόλη παρά την σοκαριστική αδράνεια των κυβερνήσεων.

Η Anne Hidalgo, Δήμαρχος του Παρισιού και Πρόεδρος του C40 δήλωσε:

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα για αυτές τις 27 πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι. Η δέσμευση τόσων συναδέλφων δημάρχων να τηρήσουν στην υψηλότερη μορφή της τη Συμφωνία των Παρισίων και η αφοσίωση που έχω δει η ίδια από τόσες πόλεις, επιχειρήσεις και πολίτες, εδώ στο Global Climate Action συνέδριο, σημαίνει πως πολλές περισσότερες πόλεις θα καταφέρουν αυτό το ορόσημο πριν το 2020.