Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο τρόπο για να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κλιματική αλλαγή;
18 Αυγούστου 2018 11:08
Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο τρόπο για να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μεγάλης κλίμακας που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος αυτή τη στιγμή είναι η κλιματική αλλαγή. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζει να διογκώνεται από τα τεράστια ποσά διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα κυρίως για τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να επιταχύνεται και οι καταστροφικές της συνέπειες να εγκυμονούν απίστευτους κινδύνους.

Η ιδανική λύση θα ήταν να μην απελευθερώναμε καθόλου διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα ή να μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να απορροφήσουμε όση ποσότητα δημιουργούμε. Οι επιστήμονες πιθανότατα ανακάλυψαν μια λύση. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ian Power του Trent University του Καναδά παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του στην Goldschmidt conference στην Βοστώνη.

Αυτό που κατάφεραν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουν με μεγάλη ευκολία το ορυκτό Μαγνησίτη. Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα εγχύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια διασπάται για να σχηματίσει ανθρακικό οξύ. Από εκεί, το μαγνήσιο συνδυάζεται με το ανθρακικό οξύ για να σχηματίσει τον μαγνησίτη.

Πρακτικά το συγκεκριμένο ορυκτό μπορεί να ‘απορροφήσει’ και να αποθηκεύσει πολύ αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα. Με βάση παλιότερες έρευνες, περίπου ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποθηκευτεί σε δύο τόνους του ορυκτού. Το αξιοσημείωτο είναι πως η μέθοδος που ανακαλύφθηκε για την τεχνητή δημιουργία του έχει πολύ μικρός κόστος και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και επομένως σε μεγάλη κλίμακα σε βιομηχανικό επίπεδο.

Για την ώρα τα πράγματα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, αλλά αν πράγματι η μέθοδος εφαρμοστεί τότε σίγουρα θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το ανθρώπινο είδος παράγει περίπου 40 δισεκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η παραγωγή 80 δισεκατομμυρίων τόνων μαγνησίτη δεν είναι μια εφικτή λύση αφού το ορυκτό κάπου θα πρέπει να αποθηκευτεί, οπότε σίγουρα δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.