Τελικά τα διαμάντια ίσως να μην είναι και τόσο σπάνια

Μια νέα έρευνα εντόπισε τεράστια ποσότητα βαθιά στην Γη
18 Ιουλίου 2018 04:00
Τελικά τα διαμάντια ίσως να μην είναι και τόσο σπάνια

Τα διαμάντια είναι από τα πιο γνωστά ορυκτά παρά το γεγονός ότι σπάνια τα συναντάμε. Η δημοτικότητά τους ίσως να οφείλεται σε ακριβώς αυτόν τον λόγο, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που τα καθιστούν ιδανικά για πολλές επιστημονικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Μια νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα διαμαντιών στον πλανήτη ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μέχρι και 1.000 φορές μεγαλύτερη ποσότητα.

Δυστυχώς όμως ίσως να είναι απίθανο να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτήν την τεράστια ποσότητα διαμαντιών εξαιτίας του βάθους όπου βρίσκονται. Η θέση τους είναι 145 με 240 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης, βρίσκονται βαθύτερα ακόμη και από τις τεκτονικές πλάκες του πλανήτη σε μέσα σε βράχους που δεν έχουν μετακινηθεί για εκατομμύρια χρόνια.

Ο τρόπος που εντοπίστηκαν από μια ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστήμια, ήταν μέσα από ανάλυση σεισμικών κυμάτων της Γης. Οι ερευνητές παρατήρησαν την ταχύτητα με την οποία οι υπόγειες δονήσεις από φυσικές διεργασίες όπως σεισμοί και τσουνάμι, είχαν την τάση να επιταχύνουν όταν περνούσαν μέσα από συγκεκριμένα πετρώματα. Στην συνέχεια προσπάθησαν να δουν ποιο υλικό ταιριάζει με τις καταγεγραμμένες ταχύτητες. Μπορεί ο στόχος για την ανθρωπότητα να είναι η εξερεύνηση άλλων πλανητών, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο πλανήτης μας δεν κρύβει πολλά μυστικά ακόμη για να εξερευνήσουμε.