Η DeepΜind της Google δε συγχωρεί στο Quake III Arena

Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει το ρόλο του τέλειου συμπαίκτη στο παιχνίδι της id Software
05 Ιουλίου 2018 04:45
Η DeepΜind της Google δε συγχωρεί στο Quake III Arena

Ύστερα της εκπαίδευσης της OpenAI του Elon Musk στο να αντιμετωπίζει - με σχετική ευκολία - πλήθος επαγγελματικών ομάδων του παιχνιδιού DotA 2, δεν ήταν παρά θέμα χρόνου έως ότου ο ανταγωνισμός να κάνει και εκείνος κάποια αντίστοιχη κίνηση. Η DeepMind της Google έκανε τελικά τη δεύτερη εμφάνιση της στο gaming προσκήνιο, μόνο που σε αυτήν της την είσοδο έχουμε να κάνουμε με ένα περισσότερο συνεργατικό πόνημα, παρά για κάποιο competitive, αφού η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύτηκε στο να αποτελεί τον ιδανικό συμπαίκτη και όχι τον αιμοβόρο αντίπαλο. Επρόκειτο φυσικά για την εκπαίδευση της εν λόγω AI στις ψηφιακές πίστες ενός εκ των γνωστότερων βιντεοπαιχνιδιών της id Software - του Quake III Arena.

Εκπαιδεύουμε (δια της μηχανικής εκμάθησης) "ρομπότ" που μαθαίνουν να λειτουργούν ως αυτόνομα όντα, αλλά με την ικανότητα να συμμετέχουν ή να εναντιώνονται σε ομάδες ενός παιχνιδιού αποτελούμενες από άλλες οντότητες, ψηφιακές ή ανθρώπινες. Αντικειμενικά (το Capture The Flag παιχνίδι) απαιτεί από τους παίκτες του και τη σωστή συνεργασία με τους συμπαίκτες τους, αλλά και τη στρατηγική αντιμετώπιση της αντίπαλης ομάδας, παραμένοντας εύρωστοι σε κάθε έκβαση του παιχνιδιού που ενδέχεται να συμμετάσχουν. - Google's Blog Post

Σύμφωνα με το επίσημο δημοσίευμα στο blog της εταιρίας, η DeepMind έχει παίξει περισσότερα από 450.000 match στο Capture The Flag mode του παιχνιδιού, έτσι ώστε να κατανοήσει πλήρως όχι μόνο τους μηχανισμούς αυτού, αλλά και το πως θα επιτύχει την τέλεια συνεργασία μεταξύ τόσο μηχανών (βλ. Bots), όσο και ανθρώπων παικτών. Αξίζει κάπου εδώ να σημειωθεί πως η πρωτόλεια εμφάνιση της στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών ήταν εκείνη που έγινε συνάμα της Blizzard, με την ίδια να αποδεικνύει ότι είναι ικανή να καταλάβει περίπλοκα στρατηγικά παιχνίδια όπως το StarCraft 2.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: