Χρηματοδοτεί σχέδιο εξολόθρευσης κουνουπιών το Gates Foundation

Εκτιμάται ότι θα σώσει εκατομμύρια ζωές
26 Ιουνίου 2018 04:30
Χρηματοδοτεί σχέδιο εξολόθρευσης κουνουπιών το Gates Foundation

Εκτός από ένα ενοχλητικό έντομο του καλοκαιριού, τα κουνούπια ευθύνονται για τον θάνατο 830.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, γεγονός που τα καθιστά το πιο θανάσιμα από κάθε άλλη μορφή ζωής για τον άνθρωπο. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων προκαλείται από ελονοσία (malaria). Το Bill and Melinda Gates Foundation δίνει την δική του μάχη εδώ και πολλά χρόνια για να εξαλείψει την ασθένεια επενδύοντας σχεδόν $2 δισεκατομμύρια για την καταπολέμησή της. Τώρα το ίδρυμα επενδύει άλλα $4.1 εκατομμύρια αυτή την φορά σε μια νέα προσέγγιση.

Αυτήν τη νέα προσέγγιση θα τη δώσει η Oxitec, μια βρετανική εταιρία γενετικής τροποποίησης. Η Oxitec θα απελευθερώσει αρσενικά γενετικά τροποποιημένα κουνούπια τα οποία θα ζευγαρώσουν με άλλα θηλυκά που θα είναι μολυσμένα με το παράσιτο της ελονοσίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η νέα γενιά κουνουπιών που θα γεννηθεί να μην φτάσει ποτέ την ενηλικίωση, καθώς τα τροποποιημένα γονίδια που θα έχουν τα κουνούπια της Oxitec θα αποτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί από την Oxitec στον Παναμά και την Βραζιλία με μεγάλη επιτυχία, ο πληθυσμός των κουνουπιών μειώθηκε μέχρι και 90%. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αντιδράσει σε μια τέτοια τακτική εξόντωσης των κουνουπιών. Περιβαλλοντολογικές ομάδες όπως το Friends of the Earth αντέδρασαν έντονα λέγοντας πως αυτή η κίνηση θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία των οικοσυστημάτων της Γης. Ποια είναι η δική σας άποψη; Θεωρείτε τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια μια βιώσιμη λύση στην ελονοσία;