Το πρώτο φάρμακο κατά των ημικρανιών εγκρίνεται από το FDA

Μείωση της εμφάνισης τους έως και κατά 50%
21 Μαΐου 2018 04:15
Το πρώτο φάρμακο κατά των ημικρανιών εγκρίνεται από το FDA

Οι ημικρανίες αποτελούν μια από τις συχνότερες "νόσους" της εποχής μας. Δεν πρόκειται για έναν τυπικό πονοκέφαλο, αφού η συχνότητα και η ένταση αυτών λειτουργεί αποτρεπτικά για τον πάσχοντα καθόλη τη διάρκεια εκείνης - ή και των επόμενων σε κάποιες περιπτώσεις - ημερών. Πλήθος θεραπειών στην αγορά υπόσχονται την εξάλειψη τους, οι ίδιες βέβαια όσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι για ένα σύνολο ανθρώπων, τόσο αναποτελεσματικές κρίνονται για κάποιο άλλο. Ένα νέο φάρμακο στην αγορά όμως, αναζωπυρώνει την ελπίδα.

Λόγος για το Aimovig, το πλέον εγκεκριμένο φάρμακο από τον αρμόδιο φορέα (βλ. US Food and Drugs Administration) κατά των ημικρανιών. Πρόκειται για το πρώτο, φαρμακευτικά επίσημο κατασταλτικό και - κυρίως - προληπτικό φάρμακο του είδους του. Λειτουργεί παρεμποδίζοντας τη δραστηριότητα της καλσιτονίνης, ενός πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο που ευθύνεται με την εμφάνιση των ημικρανιών. Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που έχουν λάβει χώρα, φαίνεται πως το εν λόγω φάρμακο έχει τη δυνατότητα ελάττωσης της εμφάνισης των ημικρανιών ανά μήνα κατά μία με δύο ημέρες. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με περίπου 50% μείωση των κρουσμάτων που βιώνει ο ασθενής μηνιαία.

Η συσκευασία του μοιάζει αρκετά με εκείνη του "στυλό" ινσουλίνης, όπου ο ασθενής θα δύναται δηλαδή να τη χορηγήσει και μόνος του. Κάπου εδώ ξεκινούν βέβαια τα άσχημα νέα, αφού η τιμή του Aimovig έχει οριστεί στα $575 δολάρια ανά μήνα (για τους έχοντες ασφάλεια), ή στα $6.900 δολάρια το χρόνο (για τους ανασφάλιστους).

Tags: