Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε υποβρύχια drones μεταφοράς ναρκωτικών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στα Στενά του Γιβραλτάρ
05 Ιουλίου 2022 10:05
Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε υποβρύχια drones μεταφοράς ναρκωτικών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από έρευνα 14 μηνών, η ισπανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη οκτώ υπόπτων σε Κάντιθ, Μάλαγα και Βαρκελώνη, ως μέλη συμμορίας που κατασκεύαζαν υποβρύχια για εμπόρους ναρκωτικών. Μαζί, κατέσχεσαν και τρία υποβρύχια drones σχεδιασμένα για τη μεταφορά 200 κιλών ναρκωτικών στα Στενά του Γιβραλτάρ, ενώ είναι η πρώτη φορά που κατάσχεται ένα υποβρύχιο που δε χρειάζεται κάποιον χειριστή στο εσωτερικό του.

Τα οχήματα αυτά επέτρεπαν στους εμπόρους ναρκωτικών να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών απομακρυσμένα, από το Μαρόκο στην Ισπανία.

Το ένα από τα τρία υποβρύχια drones είχε ολοκληρωθεί και ήταν έτοιμο για χρήση. Μαζί κατασχέθηκαν και έξι εναέρια drones, καθώς και €157.000 σε μετρητά.

Τα drones διέθεταν GPS και θεωρητικά οι ναρκέμποροι μπορούσαν να τα χειριστούν μέσω ενός tablet από οπουδήποτε στον κόσμο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας πιστοποιημένος πιλότος ελικοπτέρων, ο οποίος είχε τις τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή αυτών των drones.

Η αστυνομία εντόπισε και 13 διαφορετικούς τύπους οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τρέιλερ με διπλούς πάτους που μπορούσαν να μεταφέρουν έως και 800 κιλά φορτίου.

Η Ισπανία είναι ένα σημαντικό σημείο εισόδου των ναρκωτικών στην Ευρώπη λόγω της εγγύτητάς της στο Μαρόκο, το οποίο είναι ένας κύριος παραγωγός κάνναβης, ενώ έχει και στενούς δεσμούς με πρώην αποικίες στη Νότια Αμερική, όπου ως γνωστόν παράγουν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης. Το Στενό του Γιβραλτάρ, πλάτους μόλις 15 χιλιομέτρων, είναι μία διαδρομή που προτιμούν οι λαθρέμποροι.