Η τρίτη αιτία θανάτου στον κόσμο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υγειονομικούς
Τα καρδιακά επεισόδια και ο καρκίνος είναι οι δύο λόγοι που πεθαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα. Ωστόσο στη μακάβρια αυτή λίστα, έρχεται να προστεθεί στην τρίτη θέση ένα νέο πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο χαρακτηρίζαμε για καιρό ως ένα “μελλοντικό πρόβλημα”, όταν στην πραγματικότητα επηρεάζει σήμερα περισσότερες ζωές από ότι υπολογίζαμε.
Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 4.95 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2019.
Από την ανακάλυψη των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της πενικιλίνης το 1928 από τον Alexander Fleming, τα αντιβιοτικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Αλλά η συνεχής χρήση των αντιβιοτικών ώθησε τα βακτήρια να προσαρμοστούν ταχύτερα, δημιουργώντας έναν αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων οι οποίες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν από απλά αντιβιοτικά.
Οι ερευνητές προειδοποιούν πως όσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, θα χάνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους από λοιμώξεις και μάλιστα ήδη ετησίως πεθαίνουν περισσότεροι από αυτό το λόγο παρά από AIDS ή ελονοσία.
Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση της αντιμικροβιακής αντίστασης παγκοσμίως και είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι πως πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταπολεμήσουμε την απειλή. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 10 εκατομμύρια ετήσιους θανάτους μέχρι το 2050, αλλά τώρα ξέρουμε με σιγουριά πως είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτό το νούμερο από ό,τι περιμέναμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να διορθώσουμε τη δράση μας και να ωθήσουμε την καινοτομία αν θέλουμε να μείνουμε μπροστά σε αυτήν την κούρσα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 23 διαφορετικών ειδών βακτηρίων και 88 συνδυασμούς φαρμάκων από 204 χώρες. Κάλυψαν περίπου 471 εκατομμύρια αρχεία λοίμωξης, δημιουργώντας στατιστικά μοντέλα για να υπολογίσουν την κλίμακα της αντιμικροβιακής αντίστασης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 2019, 4.95 εκατομμύρια θάνατοι σχετίστηκαν με βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με αντοχή σε φάρμακα, ενώ 1.27 εκατομμύρια θάνατοι προήλθαν απευθείας από την αντίσταση στα φάρμακα.
Η απειλή της αντίστασης στα φάρμακα έχει γίνει γνωστή εδώ και καιρό. Και έχουν προταθεί πολλά μέτρα. Αλλά η δράση ήταν σποραδική και τοπική, οδηγώντας σε παγκόσμιες ανισότητες στην αντιμικροβιακή αντίσταση. Η καινοτομία κινείται εξαιρετικά αργά. Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα μόνο για ένα από τα έξι παθογόνα που περιγράφονται στη μελέτη. Η κλινική παραγωγή των αντιβιοτικών είναι πολύ μικρή για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τάση και διασπορά της αντιμικροβιακής αντίστασης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.