Έρχεται εμβόλιο για τον εθισμό στην κοκαΐνη

Μπήκε στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους
29 Οκτωβρίου 2023 10:55
Έρχεται εμβόλιο για τον εθισμό στην κοκαΐνη

Επιστήμονες της Βραζιλίας, της χώρας με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μίας καινοτόμας θεραπείας για τον εθισμό στο συγκεκριμένο ναρκωτικό μέσω ενός εμβολίου.

Το πειραματικό εμβόλιο ονομάζεται Calixcoca και έχει ήδη δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δοκιμές σε ζώα, όπου ενεργοποιεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού η οποία μπλοκάρει την κοκαΐνη από το να φτάσει στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ελπίζουν έτσι να βοηθήσουν τους χρήστες να σπάσουν τον κύκλο του εθισμού, καθώς δε θα μπορούν πλέον να νιώσουν την ευφορία του ναρκωτικού.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία της εξάρτησης από την κοκαΐνη με εμβόλιο, δεδομένου φυσικά ότι θα πάρει την έγκριση από ρυθμιστικούς φορείς.

Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει αντισώματα τα οποία δεσμεύουν τα μόρια της κοκαΐνης στο αίμα, κάνοντάς τα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο μεσολιμβικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο το ναρκωτικό κανονικά διεγείρει παράγοντας υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης.

Τα πειράματα σε ζώα έδειξαν παραγωγή υψηλών επιπέδων αντισωμάτων και ελάχιστες παρενέργειες. Το εμβόλιο προστάτευσε μάλιστα τα έμβρυα ποντικιών από την κοκαΐνη, δείχνοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε εθισμένες εγκύους γυναίκες για να προστατεύσει τα αγέννητα παιδιά τους. Το εμβόλιο τώρα βρίσκεται στην τελική φάση του, στις ανθρώπινες δοκιμές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη. Χρησιμοποιείται μόνο ένας συνδυασμός ψυχολογικής υποστήριξης και επανένταξης. Το Calixcoca θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη θεραπεία, βοηθώντας τους εθισμένους στα κρίσιμα στάδια της ανάκαμψης, όπως όταν φεύγουν από κέντρα απεξάρτησης.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται από χημικά στοιχεία που παράγονται στο εργαστήριο και όχι από βιολογικά υλικά, κάτι που σημαίνει πως το κόστος παραγωγής του θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, ενώ δε θα χρειάζεται να αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό National Institute on Drug Abuse, ένας στους τέσσερις τακτικούς χρήστες κοκαΐνης καταλήγει εθισμένος, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις καταφέρνει να απεξαρτηθεί μετά από πέντε χρόνια θεραπείας.