Τεχνητή νοημοσύνη παράγει σκηνές των Flintstones μέσα από περιγραφές κειμένου

Craft | Όταν η A.I. συνάντησε την Έβδομη Τέχνη
17 Απριλίου 2018 04:00
Τεχνητή νοημοσύνη παράγει σκηνές των Flintstones μέσα από περιγραφές κειμένου

Η δημιουργία ενός και μόνο επεισοδίου κάποιας σειράς κινουμένων σχεδίων είναι αδιαμφισβήτητα μια χρονοβόρα διαδικασία, αρκεί να πάρει κανείς ως παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας των - τετελεσμένων πλέον - seasons του Rick and Morty. Φαίνεται λοιπόν πως ο χρόνος αυτός μπορεί να ελαττωθεί αισθητά στο εγγύς μέλλον, αφού για ακόμη μια φορά οι υπολογιστές δύνανται να σηκώσουν στις πλάτες τους μεγάλο μέρος του φορτίου. Πρόκειται για την ύπαρξη μιας νεοδημιουργηθείσας τεχνητής νοημοσύνης με την ικανότητα να κατασκευάζει "animation" σκηνές βασιζόμενη σε μια λίγων λέξεων γραπτή φράση.

Λόγος για το ευφάνταστο, κοινό δημιούργημα των Πανεπιστημίων του Ιλινόις και Ουάσινγκτον, καθώς και του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Άλλεν. Η AI των οποίων, γνωστή ως Craft (abbr. Composition, Retrieval and Fusion Network) τροφοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε με περίπου 25.000 ολιγόλεπτες σκηνές του κλασσικού - και γνωστού σε όλους - ' The Flintstones '. Κάθε .gif των τριών δευτερολέπτων συμπεριλάμβανε και μια γραπτή περιγραφή της σκηνής, οδηγώντας το νευρωνικό δίκτυο στην αναγνώριση των χαρακτήρων, των σκηνικών αλλά και αρκετών αντικειμένων. Ως εκ' τούτου, η Craft είναι σε θέση να κατασκευάζει στατικές σκηνές των Flintstones βασιζόμενη σε μια μόλις γραμμή γραπτού λόγου.

Ένα μελλοντικό σύστημα με αρκετά μεγαλύτερα σε διάρκεια και αισθητά πιο σύνθετα δείγματα εκπαίδευσης θα μπορούσε να αναλάβει εξολοκλήρου τα βασικά - περισσότερο στατικά - τμήματα ενός σύγχρονου κινούμενου σχεδίου. Το αρνητικό βέβαια αντίκτυπο κάθε αυτοματισμού υφίστασαι και σε αυτόν τον τομέα, όπως η περικοπή θέσεων εργασίας, αλλά και η ενδεχόμενη πτώση της δημιουργικότητας. Περισσότερα μπορείτε να ανακαλύψετε στο ακόλουθο βίντεο: