Το Hubble καταγράφει το πιο απομακρυσμένο άστρο που έχουμε εντοπίσει

100 φορές πιο μακριά από το προηγούμενο ρεκόρ
04 Απριλίου 2018 08:05
Το Hubble καταγράφει το πιο απομακρυσμένο άστρο που έχουμε εντοπίσει

Ο εντοπισμός απομακρυσμένων γαλαξιών είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο δύσκολος είναι ο εντοπισμός μεμονωμένων άστρων. Το Hubble όμως συνεχίζει να προσφέρει στην ανθρωπότητα γνώση, εντοπίζοντας αυτή τη φορά τον Ίκαρο, ή αλλιώς το MACS J1149+2223 Lensed Star 1, έναν μπλε υπεργίγαντα ο οποίος βρίσκεται 9 δισεκατομμύρια (!) έτη φωτός από τη Γη, 100 φορές μακρύτερα από το προηγούμενο ρεκόρ.

Η καταγραφή ήταν δυνατή χάρη σε μία σπάνια και ιδανική μορφή βαρυτικού εστιασμού, όπου το φως από το άστρο μεγεθύνθηκε τόσο από τη βαρύτητα ενός γαλαξία που βρίσκεται ανάμεσα από εμάς και από το άστρο, αλλά και από ένα άλλο άστρο μέσα σε αυτό το γαλαξία. Το αποτέλεσμα ήταν να μεγεθυνθεί ο Ίκαρος κατά 2.000 φορές.

Σημειώστε πως όταν κοιτάμε αντικείμενα στο σύμπαν τόσο μακριά, κοιτάμε το παρελθόν τους, επομένως αναμένουμε πως σήμερα ο Ίκαρος έχει μετατραπεί σε έναν αστέρα νετρονίων ή μία μαύρη τρύπα. Ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Patrick Kelly δήλωσε πως "κοιτάμε πίσω κατά τρία τέταρτα της απόστασης μέχρι το Big Bang".