Στην φάκα των αρχών hackers που έκλεψαν $1.2 δις

Λήστεψαν πάνω από 100 τράπεζες σε 40 χώρες
28 Μαρτίου 2018 04:30
Στην φάκα των αρχών hackers που έκλεψαν $1.2 δις

Μετά από έρευνα 4 ετών η Europol ανακοίνωσε πως συνέλαβε τον αρχηγό μιας σπείρας η οποία στο διάστημα όπου δρούσε κατάφερε να κλέψει συνολικά $1.2 δισεκατομμύρια από πάνω από 100 τράπεζες σε 40 χώρες χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με την Europol ο ύποπτος συνελήφθη στην Alicante της Ισπανίας, με την βοήθεια του FBI, των αρχών της Ρουμανίας, της Λευκορωσίας, της Ταιβάν καθώς και εταιρίες κυβερνοασφάλειας.

Οι πρώτες επιθέσεις ξεκίνησαν το 2013 με το κακόβουλο λογισμικό Anunak και στην συνέχεια ακολούθησαν οι πιο περίπλοκες εκδόσεις του γνωστές και ως Carbanak και Cobalt. Οι hackers χρησιμοποίησαν την μέθοδο του phishing για να εισβάλουν στους υπολογιστές των υπαλλήλων της τράπεζας και από εκεί αποκτούσαν πρόσβαση στους servers που έλεγχαν τα ATM. Στη συνέχεια κάποιος συνεργάτης τους έκανε λήψη των χρημάτων από τα ATM που προσβλήθηκαν και τα κατέθετε σε λογαριασμούς των hackers που ήταν συνδεδεμένοι με πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και μέσω αυτών ξέπλεναν τα χρήματα αγοράζοντας πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια.

Στο ζενίθ της δύναμής τους οι κυβερνοληστές μπορούσαν να αποσπούν έως και 10 εκατομμύρια σε κάθε ληστεία. Η Europol επέλεξε να μη δώσει στην δημοσιότητα το όνομα του αρχηγού του γκρουπ που συνέλαβε.