Αισθητήρας κολλημένος στα δόντια αναγνωρίζει τι τρώμε

Είναι αυτό το μέλλον των wearables;
28 Μαρτίου 2018 04:45
Αισθητήρας κολλημένος στα δόντια αναγνωρίζει τι τρώμε

Ερευνητές του Tufts University δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό αισθητήρα ο οποίος προσκολλάται στα δόντια σας και μπορεί να καταγράψει πότε αλλά και τι τρώτε. Μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την καταγραφή γευμάτων σε έρευνες αλλά θα μπορούσε να χειροτερέψει την ήδη προβληματική σχέση πολλών ανθρώπων με το φαγητό.

 Το μέγεθος της συσκευής είναι μόλις 2 χιλιοστά και μπορεί να κολλήσει στην επιφάνεια του δοντιού. Ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνει τι βάζουμε μέσα στο στόμα είναι πανέξυπνος και απλός. Η κεντρική του επίστρωση έρχεται σε επαφή με διαφορετικά χημικά όπως νάτριο και αιθανόλη, οι ηλεκτρικές του ιδιότητες μεταβάλλονται εκπέμποντας διαφορετικό φάσμα μικροκυμάτων. Προς το παρόν η συσκευή είναι ρυθμισμένη να μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την γλυκόζη, το αλάτι και το αλκοόλ σε μια κινητή συσκευή.

Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν να αναμεταδίδει πληροφορίες για μια μεγάλη γκάμα από θρεπτικά συστατικά, χημικά αλλά και για την κατάσταση του οργανισμού. Λόγω της απλής και φθηνής φύσης της συσκευής, ο αισθητήρας θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμος στο ευρύ κοινό και να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να καταγράφουν καλύτερα τις δίαιτες τους ή ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητικό εργαλείο.