Ο Putin θέλει να ξεκινήσει ένα νέο space race

Θέλει να πάει στον Άρη πριν από τους Αμερικάνους
17 Μαρτίου 2018 14:21
Ο Putin θέλει να ξεκινήσει ένα νέο space race

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε σε ένα ντοκιμαντέρ πως σκοπεύει να στείλει πρώτος ανθρώπους στον Άρη και μάλιστα ξεκινώντας τις πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη από το 2019. Επίσης εκτός από τον Άρη θα υπάρξουν και κάποιες αποστολές στο φεγγάρι.

Ο Putin έκανε τις εξής δηλώσεις όσον αφορά τα σχέδια της χώρας του:

Σχεδιάζουμε επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αποστολές σαν μέρος ενός διαστημικού προγράμματος για την εξερεύνηση του Άρη. Η πιο κοντινή αποστολή είναι πολύ σύντομα , ετοιμάζουμε μια αποστολή στον Άρη το 2019. Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειωθούν κοντά στους πόλους επειδή υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως υπάρχει νερό εκεί. Υπάρχει έρευνα που μπορεί να γίνει εκεί, και από εκεί μπορεί να ξεκινήσει έρευνα άλλων πλανητών και του διαστήματος.

Παρά τις εκτενείς του δηλώσεις ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές ημερομηνίες εκτόξευσης, καθώς επίσης δεν έδωσε κάποιον συγκεκριμένο λόγο που θέλει να πατήσει στον κόκκινο πλανήτη. Παρά τις φιλοδοξίες του προγράμματός του όμως, η Ρωσία δεν έχει και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της τα τελευταία χρόνια στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η τελευταία απόπειρα της Ρωσίας να στείλει έναν ερευνητικό δορυφόρο στον Άρη κατέληξε να παγιδεύεται στην τροχιά της Γης και να βυθίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πάντως αν καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Αμερικάνων και ξεκινήσει μια νέα κούρσα του διαστήματος, το μόνο σίγουρο είναι πως η ανθρωπότητα συνολικά θα ωφεληθεί από ένα τέτοιο εγχείρημα.