Το γραφένιο δίνει λύση στη δημιουργία πόσιμου νερού

Φιλτράρισμα με ένα μόνο πέρασμα παρά την αρχική του κατάσταση
17 Φεβρουαρίου 2018 06:15
Το γραφένιο δίνει λύση στη δημιουργία πόσιμου νερού

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει παροχή καθαρού, πόσιμου νερού. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αυτών πεθαίνουν είτε από τη λειψυδρία, είτε από την κατάποση βρώμικου νερού. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες τεχνικές ανά τον κόσμο - όπως οι βιολογικοί σταθμοί - προσπαθούν να το φιλτράρουν, μετατρέποντας το σε κάτι υγιές για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι παρούσες λύσεις παραταύτα είναι τόσο χρονοβόρες όσο και κοστοβόρες. Τη λύση έρχεται να δώσει για ακόμη μια φορά το γραφένιο, αφού μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων της οργάνωσης CSIRO, δημιούργησαν μια μέθοδο όπου με ένα μόνο πέρασμα μπορούν να μετατρέψουν σε πόσιμο το νερό όσο βρώμικο και αν είναι.

Πρόκειται για την τεχνική Graphair, που επιτρέπει μέσω ενός φύλου γραφενίου με μικροσκοπικά νανο-κανάλια να περάσει το νερό μέσα από αυτά, κρατώντας παράλληλα όλες τις ακαθαρσίες. Η όλη διεργασία εν συγκρίσει με τον ανταγωνισμό είναι αρκετά φθηνότερη, ταχύτερη και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, ελέω του ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή παίζει το σογιέλαιο. Για την ακρίβεια η εν λόγω τεχνολογία είναι τόσο αποτελεσματική όπου κατάφερε να καθαρίσει δείγματα νερού από το λιμάνι του Σίδνεϊ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη θερμότητα, το γραφένιο, η μεμβράνη / φίλτρο καθώς και μια αντλία νερού. Ευελπιστούμε στην αρχή δοκιμών σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια κοινότητα το επόμενο έτος. - Dr. Dong Han Seo

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα ψάχνει για συνεργάτες στη βιομηχανία έτσι ώστε να βοηθήσει στην κλιμάκωση της τεχνολογίας, καθώς και στην εφαρμογή του Graphair και σε άλλους τομείς, όπως το θαλασσινό νερό και τα βιομηχανικά απόβλητα.

Tags: