Πατέντα της Samsung φορτίζει τις μπαταρίες πέντε φορές γρηγορότερα

Το γραφένιο φέρνει την επανάσταση στις μπαταρίες
27 Νοεμβρίου 2017 15:06
Πατέντα της Samsung φορτίζει τις μπαταρίες πέντε φορές γρηγορότερα

Το Advanced Institute of Technology της Samsung εφηύρε μια νέα χρήση για ένα ήδη πολλά υποσχόμενο υλικό το γραφένιο. Το γραφένιο, για όσους δε γνωρίζουν, θεωρείται από τους επιστήμονες το υλικό του μέλλοντος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Αυτή τη φορά οι τεχνικοί της Samsung χρησιμοποίησαν μια επίστρωση γραφενίου σε σχήμα μπάλας μέσα σε μια τυπική μπαταρία λιθίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα 45% και να επιταχυνθεί η φόρτιση έως και πέντε φορές.

Για παράδειγμα εάν ένα κινητό χρειάζεται 90 λεπτά για να φορτίσει, μετά την εισαγωγή γραφενίου στο εσωτερικό της μπαταρίας του θα χρειάζεται μόλις 18 λεπτά. Επίσης, από ότι δείχνουν όλα η διάρκεια της ζωής της μπαταρίας δε φαίνεται να επηρεάζεται αφού μετά από 500 κύκλους φόρτισης η ενισχυμένη με γραφίνη μπαταρία είχε διατηρήσει το 78% της χωρητικότητάς της.

Οι ερευνητές της Samsung δημοσίευσαν ένα επιστημονικό έγγραφο στο οποίο εξηγούν λεπτομερώς πως λειτουργεί το γραφένιο μέσα στην μπαταρία και πως παράγεται, καθώς επίσης προχώρησαν και στην κατοχύρωση της πατέντας σε Νότιο Κορέα και Αμερική. Ενδιαφέρον δείχνει επίσης το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί και να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερες μπαταρίες όπως αυτές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Είναι ξεκάθαρο πως η τεχνολογία είναι ακόμη στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής της και δεν πρόκειται να την δούμε σε κάποια συσκευή της Samsung τα αμέσως επόμενα χρόνια.