Συσκευή παράγει ενέργεια από τις διακυμάνσεις στην θερμοκρασία

Θα μπορούσε να μας τροφοδοτεί με ενέργεια για χρόνια
19 Φεβρουαρίου 2018 05:30
Συσκευή παράγει ενέργεια από τις διακυμάνσεις στην θερμοκρασία

Μία ομάδα ερευνητών από το ΜΙΤ κατάφερε να κατασκευάσει μια συσκευή η οποία παράγει ενέργεια από τις διακυμάνσεις στην θερμοκρασία που ακολουθούν την εναλλαγή της νύχτας και της μέρας, γεγονός που σημαίνει ότι μελλοντικά ίσως να μη χρειάζεται μία μπαταρία η άλλη εξωτερική πηγή ενέργειας για να λειτουργεί μία φορητή συσκευή.

Στον επιστημονικό κόσμο για την ονομασία της συσκευής χρησιμοποιείται το όνομα thermal resonator και χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό υβριδικών υλικών που επιτρέπουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα και αποθηκευτική ικανότητα. Στον πυρήνα του μηχανήματος βρίσκεται νικέλιο ή χαλκός σε πορώδη μορφή επικαλυμμένος με γραφένιο για να βελτιώσει την αγωγιμότητα και ένα υλικό αλλαγής φάσεων (octadecane) που χρησιμεύει ως μέσο αποθήκευσης της ενέργειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μία μεριά της συσκευής να παράγει ενέργεια και η άλλη να την αποθηκεύει. Στη συνέχεια, με την χρήση συμβατικών μεθόδων, αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται κάπου αλλού.

Η πρώτη συσκευή ήταν πολύ μικρή και παρήγαγε μόλις 1.3 milliwatt ισχύος. Βέβαια ακόμη και αυτό το ποσό ενέργειας θα μπορούσε να είναι αρκετό για ορισμένους αισθητήρες. Όπως φαντάζεστε οι εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια εφεύρεση είναι πολλές, η ομάδα του ΜΙΤ φαντάζεται διαπλανητικά rovers που θα λειτουργούν για πολλά χρόνια χάρη σε αυτό, καθώς και ως backup για τις υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα αποτελέσει μία πηγή απεριόριστης ενέργειας αλλά η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσα εξέλιξη.