Twitter: Δεν είμαστε οι κριτές της αλήθειας

Χαράσσει διαφορετική πορεία από το Facebook για τις ψευδείς ειδήσεις
10 Φεβρουαρίου 2018 09:09
Twitter: Δεν είμαστε οι κριτές της αλήθειας

Με την επιρροή που έχουν σήμερα τα social media μπορούν εύκολα να γίνουν μία πλατφόρμα για τη διάδοση προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα ποιος είναι τελικά υπεύθυνος; Οι χρήστες οι οποίοι πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις και να μην “τα καταπίνουν όλα αμάσητα” ή εναπόκειται στην πλατφόρμα να σταματήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων;

Το Twitter κλήθηκε να καταθέσει μπροστά σε μία επιτροπή Βρετανών νομοθετών στο George Washington University (για πρώτη φορά εκτός Ηνωμένου Βασιλείου). Στο ειδώλιο ο επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής του Twitter για το Ηνωμένο Βασίλειο, Nick Pickles, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το Twitter δε θέλει να γίνει ο κριτής του τι είναι αλήθεια και τι όχι, χαράσσοντας εντελώς διαφορετική πολιτική από το Facebook, το οποίο έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει το ίδιο τις ψευδείς ειδήσεις.

Δεν είμαστε οι κριτές της αλήθειας. Δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε περιεχόμενο βασισμένοι στο γεγονός πως είναι αναληθές. Η δύναμη που έχει το Twitter είναι μία κυψέλη από δημοσιογράφους, από πολίτες, από ακτιβιστές οι οποίοι διορθώνουν τα γεγονότα, διορθώνουν την πληροφορία.

Σημειώνει πως το Twitter θα συνεχίσει να αφαιρεί tweets τα οποία παραβιάζουν τους κανόνες χρήσης του όπως αυτά της ρητορικής μίσους, αλλά θα σταματήσει να κρίνει αν ένα tweet είναι αληθές ή όχι.

Δε νομίζω πως οι τεχνολογικές εταιρίες πρέπει να αποφασίζουν κατά τη διάρκεια εκλογών, τι είναι αλήθεια και τι όχι, κάτι το οποίο μας ζητάτε ουσιαστικά να κάνουμε. Πιστεύω πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική αρχή.

Εσείς τι πιστεύετε; Πρέπει ή δεν πρέπει οι social media πλατφόρμες να αποφασίζουν ποια πληροφορία θα διαδώσουν και ποια όχι ή πρέπει εμείς να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη και να αποφασίζουμε οι ίδιοι;