Μετάφραση αρχαίου βιβλίου από A.I.

Μέχρι πρότινος κανένας δεν μπορούσε να το μεταφράσει
27 Ιανουαρίου 2018 05:00
Μετάφραση αρχαίου βιβλίου από A.I.

Άλλο ένα σημαντικό ορόσημο και ταυτόχρονα εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη επιτεύχθηκε πρόσφατα χάρη στην βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Το Voynich manuscript είναι ένα αρχαίο βιβλίο 240 σελίδων που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, το οποίο παρά τις προσπάθειες των ειδικών επί αιώνες, κανένας δεν κατάφερε να το μεταφράσει ή να αποκωδικοποιήσει το νόημα του. Ακόμη και οι κρυπτογράφοι που έλυσαν το Enigma code των Γερμανών λύγισαν μπροστά στην δυσκολία του χειρόγραφου Voynich.

Ο Greg Kondrak ένας επιστήμονας υπολογιστών από το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα λέει πως ξεκίνησε να αποκωδικοποιεί το κείμενο με την βοήθεια του αλγορίθμου του. Η προσπάθεια του περιλάμβανε την χρήση Α.Ι. και στατιστικές διαδικασίες για την αναγνώριση και μετάφραση της γλώσσας, η οποία ήταν η εβραϊκή με σημαντικές τροποποιήσεις. Η πρώτη αποκωδικοποιημένη φράση ήταν η εξής:

She made recommendations to the priest, man of the house and me and people.

Κάποιες λέξεις μέσα στο κείμενο μεταφράστηκαν ως αγρότης, φως, αέρας και φωτιά. Αυτό το ξεκίνημα σηματοδοτεί κάτι πολύ μεγάλο, παρόλα αυτά ο Kondrak πιστεύει πως ο αλγόριθμος του, παρά τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα, θα χρειαστεί συμπληρωματική ανθρώπινη βοήθεια στο έργο του.