Αναπαραγωγή του DNA ενός νεκρού ανθρώπου χωρίς δείγμα από τους ιστούς του

Μετά από ανάλυση DNA των απογόνων του
23 Ιανουαρίου 2018 15:10
Αναπαραγωγή του DNA ενός νεκρού ανθρώπου χωρίς δείγμα από τους ιστούς του

Μέχρι πολύ πρόσφατα για την αναπαραγωγή του DNA ενός ανθρώπου που έχει αποβιώσει, απαιτούνταν η εξαγωγή ιστού κατευθείαν από τα απομεινάρια του. Τώρα όμως μια νέα έρευνα έδειξε ότι ίσως να υπάρχει και άλλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος, ο οποίος εμπλέκει όλους τους εν ζωή απογόνους του.

Η deCODE Genetics, μια βιοφαρμακευτική εταιρία από την Ισλανδία, κατάφερε να συνθέσει το DNA ενός άνδρα, του Hans Jonatan, ο οποίος πέθανε πριν από 200 χρόνια, παίρνοντας δείγματα DNA από 182 απογόνους του. Βέβαια υπήρξαν κάποιες συνθήκες που διευκόλυναν τη διαδικασία όπως το γεγονός ότι ο Jonatan ήταν ο πρώτος Αφρικανός κάτοικος της Ισλανδίας, μιας χώρας με εκτενή και λεπτομερέστατα αρχεία γενεαλογικών δέντρων.

Στελέχη της εταιρίας πιστεύουν ότι η διαδικασία κατέστη δυνατή χάρη στο γεγονός ότι ο Jonatan ήταν ο μοναδικός κάτοικος του νησιού από την Αφρική και πως το κατόρθωμα τους δε θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί στις περισσότερες οικογένειες. Παρόλα αυτά, οι εφαρμογές της τεχνικής δεν σταματούν εκεί. Θεωρητικά οι γνωστοί απόγονοι από ιστορικές φιγούρες που έζησαν από το 1500 και μετά θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια έρευνα, έτσι να μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε το DNA των προγόνων τους και να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για ανθρώπους που καθόρισαν το ρου της ιστορίας.