Η Rocket Lab βάζει σε τροχιά τρεις δορυφόρους

Παρότι δοκιμαστική, επιτυχής η δεύτερη πτήση του Electron
23 Ιανουαρίου 2018 05:15
Η Rocket Lab βάζει σε τροχιά τρεις δορυφόρους

H ιδιόκτητη Rocket Lab βρίσκεται στη βιομηχανία αεροδιαστημικής μόλις δώδεκα χρόνια, έχοντας εισαγάγει μια οικονομική εναλλακτική λύση στον τομέα της αποστολής φορτίου από τη Γη προς το διάστημα, αφού το κόστος αυτής δεν ξεπερνά τα $5 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τους πυραύλους Electron, όπου η ηλεκτροκίνητη φύση των κινητήρων τους, καθώς και η εξ’ ολοκλήρου κατασκευή τους από 3D-printed υλικά, επιτρέπει - απτά πλέον - την αποστολή ενός μικρού δορυφόρου (βλ. CubeSat) και την τοποθέτησή του σε τροχιά με μόλις $30.000 δολάρια. Συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με μια κατασκευή που καταλαμβάνει το ένα τέταρτο των διαστάσεων του - πολύ γνωστού - Falcon 9 της SpaceX, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 227 κιλά φορτίου.

Η νεοζηλανδέζικη εταιρία πραγματοποιώντας τη μόλις δεύτερη δοκιμαστική της εκτόξευση - γνωστή και ως ‘Still Testing’ - κατάφερε επιτυχώς να ολοκληρώσει τόσο την αποστολή και λήψη του πυραύλου, όσο και την τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη, τριών διαφορετικών δορυφόρων που μετέφερε αυτός. Έχουμε να κάνουμε με δορυφόρους πελατών της ίδιας, ένας εκ των οποίων θα λειτουργεί φωτογραφικά, ενώ οι άλλοι δύο αναλαμβάνουν την παρακολούθηση του καιρού και των πλοίων αντίστοιχα.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη βάση της ίδιας στη Νέα Ζηλανδία, ένα μήνα μετά το αρχικό “παράθυρο” των δέκα ημερών που είχε ανοίξει στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η πολυήμερη καθυστέρηση οφειλόταν κυρίων σε τεχνικά θέματα, αλλά και προβλήματα που δημιουργούσε ο καιρός, όπως φαίνεται όμως τίποτα από αυτά δεν στάθηκε εμπόδιο στην εν τέλει επιτυχή πορεία της. Η Rocket Lab αναμένεται να διεξάγει μια ακόμη δοκιμαστική εντός του έτους σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί ως προς την εκπλήρωση των συμβάσεων που έχει συνάψει με τις NASA και Moon Express.