Τεχνητή νοημοσύνη συνθέτει τα δικά της χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Κι ας μη βγάζουν τόσο νόημα
24 Δεκεμβρίου 2017 06:15
Τεχνητή νοημοσύνη συνθέτει τα δικά της χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Τα νευρωνικά δίκτυα χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, έτσι και στην περίπτωση της νέας δημιουργίας της Janelle Shane, γνωστής ερευνήτριας με έδρα το Κολοράντο. Η Shane έχει την τάση να προγραμματίζει (διαφορετικής θεματολογίας) νευρωνικά δίκτυα ‘κάθε λίγο και λιγάκι’, δημοσιεύοντας τα “παράλογα” αποτελέσματα των δοκιμών της στο Twitter. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει εκείνο που προσπάθησε να συντάξει τα δικά του knock-knock ανέκδοτα, καθώς και εκείνο που αποπειράθηκε να δημιουργήσει - ονομαστικά ευτυχώς - στολές για το Halloween.

Το νέο της πόνημα κινείται τους ρυθμούς των Χριστουγέννων αφού τροφοδοτήθηκε με 240 τραγούδια των εορτών, έχοντας ως στόχο να συνθέσει το δικό του. Αφήνοντας το δίχως οδηγίες εκείνο προσπάθησε να ξεχωρίσει τα πρότυπα που βρίσκονται πίσω από αυτά, συνθέτοντας το ακόλουθο:

a    a a na snn aca naa  i       s                 a           i aa a a           n a  uugna   nn na    i      a  uaa              a   a     i  a    a          a            a a    sna aagt o aa

Έπειτα σύγκρινε το αποτέλεσμά του αυτό με ένα μεγάλο σύνολο των τραγουδιών της λίστας σε μια προσπάθεια ελέγχου της ποιότητας του. Έτσι, έμαθε να βάζει κεφαλαία γράμματα όταν πρέπει και να χωρίζει τις φράσεις του δημιουργώντας ευανάγνωστες προτάσεις. Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε να κάνει χρήση πραγματικών λέξεων που θα μπορούσαν - αν τοποθετηθούν σε μια σωστή σειρά - να παράξουν ένα τραγούδι.

Hart fon the be the he br wong on the stor Christmas br he, or the wang
Christ, Christ, on bn a me the stord
Hont on thr st bong the wor
I he a s de poog the stow tome on be ser snur

Ύστερα μερικών ακόμη γύρων βελτιστοποίησης των κανόνων του και τα αποτελέσματα ήταν το ελάχιστο ευφάνταστα. Αν και ακόμη απέχει από το να βγάζουν νόημα οι προτάσεις του, το λεξιλόγιο του είναι καθόλα γιορτινό.

The lord of the glory dawns
Give us the leave all away
A star is spent and red
Shake a cup a strend from the sky
Christmas is coming, the wind is come to you