Ερευνητές του MIT δημιούργησαν έμβιο μελάνι
Μια ερευνητική ομάδα του MIT κατάφερε να δημιουργήσει ένα εκτυπώσιμο hydrogel που μπορεί να διαισθανθεί εξωτερικά ερεθίσματα και να ανταποκριθεί σε αυτά. Για να επιτύχουν κάτι τέτοιο, γέμισαν την υδρογέλη με γενετικά προγραμματισμένα βακτήρια, τα οποία όταν βρεθούν σε επαφή με κάποια χημικά στοιχεία φωσφορίζουν, αποτελώντας στην ουσία έμβιους αισθητήρες.
Πρόκειται για μια πολύ μελλοντική δουλειά, αλλά αναμένουμε να είμαστε σε θέση να εκτυπώσουμε υπολογιστικές πλατφόρμες που θα μπορούν να φορεθούν - Hyunwoo Yak, μέλος της ερευνητικής ομάδας
Προς απόδειξη των δυνατοτήτων του έμβιου μελανιού, οι ερευνητές εκτύπωσαν την υδρογέλη σε ένα σχέδιο δέντρου, όπου διαφορετικά κλαδιά του έφεραν βακτήρια ευαίσθητα σε διαφορετικά είδη χημικών. Έπειτα, “ψέκασαν” αυτά τα χημικά στο χέρι ενός ανθρώπου, τοποθετώντας το 3D, “ζωντανό” tattoo επάνω στην επικαλυμμένη περιοχή. Όταν τα κλαδιά ήρθαν σε επαφή με τα χημικά αυτά, η γενετική τροποποίηση των βακτηρίων που έφεραν πυροδότησε τον φθορισμό τους. Μια τεχνολογία όπως αυτή θα μπορούσε να βρει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μελλοντικές χρήσεις, όπως η παρακολούθηση των φλεγμονώδων βιοδεικτών ή κάτι λιγότερο εξεζητημένο, όπως η ανίχνευση ρύπων στο περιβάλλον και οι αλλαγές στην θερμοκρασία.
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί, ενώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την εργασία όπως δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.