Τα DJI drones κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Κίνας;

Επίσημες οι φοβίες των ΗΠΑ
02 Δεκεμβρίου 2017 12:00
Τα DJI drones κατασκοπεύουν για λογαριασμό της Κίνας;

Βαριές κατηγορίες εκτοξεύει η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ εναντίον της DJI. Με ένα έγγραφο που εκδόθηκε τον Αύγουστο και είδε το φως της δημοσιότητας τώρα, αποκαλύπτεται πως κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτιμούν “με σχετική βεβαιότητα πως η κινεζική εταιρία DJI Science and Technology, παρέχει ευαίσθητες πληροφορίες υποδομών και δεδομένα επιβολής νόμου στην κυβέρνηση της Κίνας”. Το γραφείο του Λος Άντζελες της ICE επικαλείται πληροφορίες βασισμένες “σε αναφορές open source και μια αξιόπιστη πηγή μέσα στη βιομηχανία μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόσβαση”.

Η Homeland Security θεωρεί πως η DJI συγκεντρώνει πληροφορίες υποδομών στις ΗΠΑ, όπως σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες ηλεκτρισμού, παροχής πόσιμου νερού και αποθήκες όπλων, τις οποίες η Κίνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των ΗΠΑ σε περίπτωση φυσικού ή ηλεκτρονικού πολέμου.

Η DJI απάντησε στους New York Times λέγοντας πως η αναφορά βασίζεται σε εμφανώς ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Οι κατηγορίες στην αναφορά είναι τόσο λάθος ως γεγονός, που η ICE θα έπρεπε να τις αποσύρει ή τουλάχιστον να διορθώσει τις υποθέσεις της που δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Να θυμίσουμε ωστόσο πως το καλοκαίρι, ο Αμερικανικός Στρατός προχώρησε σε επείγουσα καθήλωση όλων των drones της DJI.