Το άστρο που αρνείται να πεθάνει

Αψηφά αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα
13 Νοεμβρίου 2017 09:49
Το άστρο που αρνείται να πεθάνει

Μία σουπερνόβα είναι ένα από τα πιο βίαια και εντυπωσιακά συμβάντα του σύμπαντος. Είναι η έκρηξη ενός άστρου που απελευθερώνει αφάνταστα ποσά ενέργειας και από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, σήμαινε και το θάνατο του άστρου. Όταν η μάζα του άστρου έφτανε στο κρίσιμο σημείο, η έκρηξη ήταν εκτυφλωτική και καθώς το άστρο έχανε ενέργεια, “έσβηνε” κατά την πάροδο μερικών μηνών.

Κι όμως, αστρονόμοι του Keck Observatory στη Χαβάη, βρήκαν ένα άστρο που αρνείται να πεθάνει. Η σουπερνόβα ονομάστηκε iPTF14hls και η έκρηξή της έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Αντί να ενδώσει στο θάνατό του και να γίνει ένα ψυχρό κομμάτι του διαστήματος, το άστρο βρίσκεται σε έναν αέναο κύκλο απορρόφησης μάζας, κατάρρευσης και έκρηξης. Η ομάδα παρατήρησε για πρώτη φορά το άστρο το 2014, επειδή είχε γίνει σουπερνόβα και είχε ξεκινήσει να φθίνει. Μήνες μετά, η ομάδα παρατήρησε πως το άστρο είχε ξαναγίνει φωτεινό.

Όταν ανέτρεξαν σε παλαιότερα αρχεία, διαπίστωσαν πως μια σουπερνόβα είχε λάβει χώρα στο ίδιο σημείο το 1954. Με κάποιο τρόπο, το άστρο όχι μόνο επιβίωσε, αλλά έγινε σουπερνόβα ξανά μόλις σε 60 χρόνια.

Αυτή η σουπερνόβα αλλάζει όλα όσα νομίζαμε πως ξέρουμε για τον τρόπο που λειτουργούν. Είναι η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά που έχω αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία μελέτης των αστρικών εκρήξεων. – Iair Arcavi, επικεφαλής ερευνητής

Οι αστρονόμοι δε γνωρίζουν το λόγο που το άστρο δεν πεθαίνει, μάλλον όμως έχει να κάνει με το μέγεθός του. Είναι τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και ίσως οι συμβατικοί κανόνες μας για τη λειτουργία των άστρων να μην έχουν την ίδια εφαρμογή σε κάτι τόσο μεγάλο. Είναι επίσης πιθανό, το άστρο να έχει στον πυρήνα του αντιύλη, κάτι το οποίο θα τροφοδοτούσε τον κύκλο των εκρήξεων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.