Η νέα γενιά GPS στα κινητά θα φέρει ακρίβεια 30 εκατοστών

Εντός του 2018 οι πρώτες συσκευές στην αγορά
27 Σεπτεμβρίου 2017 04:00
Η νέα γενιά GPS στα κινητά θα φέρει ακρίβεια 30 εκατοστών

Πόσες φορές βρεθήκατε σε κάποιον επαρχιακό, παράλληλο της εθνικής οδού δρόμο, με ένα GPS να προσπαθεί να σας πείσει ότι μπροστά σας υπάρχει 'έξοδος' στα δεξιά;

Σύμφωνα με το IEEE Spectrum, η Broadcom βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής/παραγωγής, της νέας γενιάς των GPS chips. Η μεγάλη τους διαφορά εν συγκρίσει με τους προκατόχους τους είναι φυσικά η ακρίβεια τους, αφού ο εντοπισμός τους θα παρεκκλίνει το μέγιστο 30 εκατοστά, όταν οι σημερινές υλοποιήσεις φέρουν εύρος περιθωρίου λάθους έως και 5 μέτρα. Η νέα αυτή τεχνολογία θα επιτρέψει παράλληλα καλύτερο εντοπισμό ακόμη και σε υπερπληθή, αστικά περιβάλλοντα, όπου μεγάλοι "αρχιτεκτονικοί ογκόλιθοι" αντανακλούν τα σήματα των δορυφόρων. Πρόκειται δηλαδή για μια αμφίδρομη τεχνολογική πατέντα, αφού κομμάτια της προσέγγισης αυτής αφορούν και τον εξοπλισμό των δορυφόρων.

Η Broadcom δηλώνει σίγουρη πως εντός του 2018 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτες κινητές συσκευές που θα έρχονται εξοπλισμένες με το νέο αυτό chip. Σίγουρα πάντως δεν αναφέρεται στις ναυαρχίδες του χώρου (βλ. iPhone, κ.α.) καθότι εκείνες εξοπλίζονται από την Qualcomm, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα στο χώρο. Μένει να δούμε την εξάπλωση της απήχησης από την εταιρία, καθώς και το αν η Qualcomm έχει στα σκαριά τη δική της εκδοχή.