Γυμναστείτε με VR παιχνίδια

Το VR Health Institute βαθμολογεί τις ασκήσεις
22 Αυγούστου 2017 04:11
Γυμναστείτε με VR παιχνίδια

Το VR Health Institute σε συνεργασία με το Tμήμα της Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, ανέλαβε τη δημιουργία ενός συστήματος βαθμολόγησης της έντασης των κινήσεων που εκτελεί κάποιος παίζοντας ένα VR παιχνίδι.



Η βαθμολόγηση γίνεται μέσω της σύγκρισης μεταξύ των θερμίδων που καίει ένα άτομο σε φυσική άθληση, με εκείνες που καίει κατά τη διάρκεια μιας gaming "συνεδρίας". Μετρώντας λοιπόν την κατανάλωση οξυγόνου 40 ατόμων που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πείραμα, κάτω από 25 διαφορετικά παιχνίδια/καταστάσεις, κατέληξε στη δημιουργία 8 διαφορετικών βαθμίδων έντασης, τα ονόματα των οποίων αντικατοπτρίζουν και μια διαφορετική φυσική άσκηση.

Πολλά από τα παιχνίδια που δοκιμάσαμε κατέληξαν να είναι τελικά αντίστοιχα μιας πολύ επίπονης άσκησης. Παράλληλα όμως, παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν την δέουσα επίγνωση της έντασης της προσπάθειας που κατέβαλαν. Δαπανούσαν ενέργεια έχοντας λιγότερη συνείδηση της κούρασης. -Dr. Marialice Kern (επικεφαλής ερευνήτρια σχετικά με το VR, καθώς και πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας).

Πιστεύω πως η εικονική πραγματικότητα θα αλλάξει το τι θα πει να πηγαίνει κανείς γυμναστήριο. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ποσοτικοποίηση των παιχνιδιών που κρίνονται περισσότερο χρήσιμα ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για εμάς που δεν τα πάμε καλά με τις παραδοσιακές ασκήσεις, η ποικιλία και η δέσμευση που επιτρέπει το VR είναι ένας κρίσιμα σημαντικός λόγος να δω την άσκηση διαφορετικά. Τώρα πιστεύω πως θα ζήσω περισσότερο και θα είμαι σε καλύτερη φόρμα επειδή είμαι gamer, όχι το αντίθετο. -Aaron Stanton (διευθυντής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Υγείας Εικονικής Πραγματικότητας)

Οι παρατηρήσεις της Dr. Kern, εικάζουν ένα θετικό αντίκτυπο του VR στο fitness, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπου το γυμναστήριο αποτελεί αγγαρεία στην καθημερινότητα κάποιου. Σε ένα μέλλον όπου το VR θα αποτελεί μια mainstream τεχνολογία -αυτό δεικνύουν άλλωστε οι αναλύσεις-, θα μπορούσαμε άραγε να δούμε τους gamers περισσότερο fit από το σύνηθες;

Tags: