330TB στην παλάμη του χεριού σας

Νέο ρεκόρ από την IBM
02 Αυγούστου 2017 15:10
330TB στην παλάμη του χεριού σας

Σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, οι επιστήμονες της IBM κατάφεραν να καταγράψουν 330TB ασυμπίεστων δεδομένων -περίπου 330 εκατομμύρια βιβλία- σε ένα "δοχείο" που χωράει στην παλάμη του χεριού σας. Το ρεκόρ των 201GB ανά τετραγωνική ίντσα μιας πρωτότυπης μαγνητικής ταινίας αποδίδει πυκνότητα κατά 20% μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνες του εμπορίου. Η πυκνότητα καταγραφής αφορά το ποσό των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα δεδομένο χώρο, μιας δεδομένης επιφάνειας.



Η μαγνητική ταινία δημιουργήθηκε από τη Sony Storage Media Solutions και αυτό το ορόσημο δείχνει για ακόμη μια φορά τη βιωσιμότητά της ως μέσο αποθήκευσης, διαμέσου της συνεχής κλιμάκωσης για ακόμη μια δεκαετία. Να σημειωθεί πως τα γνωστά 'tape drives' δημιουργήθηκαν πριν από περίπου εξήντα χρόνια με σκοπό την αρχειοθέτηση φορολογικών βιβλίων και εγγράφων 'βιβλιαρίων υγείας', εξού και ο παραλληλισμός με τα βιβλία, βέβαια τότε, σε διάμετρο μισής ίντσας μπορούσαν να αποθηκεύσουν μόλις 2MB πληροφοριών.



Ο Ευάγγελος Ελευθερίου, επικεφαλής του τμήματος Cloud & Υποδομών Πληροφορικής της IBM, καθώς και μέλος των 'IBM Fellow' -των έντεκα δηλαδή επίτιμων επιστημόνων της εταιρίας-, δήλωσε:

"Η ταινία παραδοσιακά χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση βίντεο, back-up αρχείων, αντίγραφα σε περιπτώσεις καταστροφών και διατήρηση πληροφοριών τοπικά, αλλά η βιομηχανία εξελίσσεται σε μη-τοπικές εφαρμογές στο 'σύννεφο'... Παρά το μεγαλύτερο κόστος που ενδέχεται να έχει η μαζική παραγωγή της νέας αυτής ταινίας εν συγκρίσει με εκείνες της αγοράς, το δυναμικό για πολύ υψηλή χωρητικότητα θα καταστήσει το κόστος ανά terabyte πολύ ελκυστικό, καθιστώντας την τεχνολογία αυτή πρακτική (μονόδρομο) για αποθήκευση στο σύννεφο".

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Tags: