Πρέπει να αφαιρέσουμε CO2 από την ατμόσφαιρα λένε οι επιστήμονες

Ο περιορισμός των εκπομπών δεν είναι πλέον αρκετός
24 Ιουλίου 2017 06:04
Πρέπει να αφαιρέσουμε CO2 από την ατμόσφαιρα λένε οι επιστήμονες

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ηγούμενη από τον πρώην επικεφαλής της NASA για την κλιματική αλλαγή, Jim Hansen, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας στον Independent περιέγραψε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει είτε να αντιμετωπίσουν βιβλικά καιρικά φαινόμενα είτε να ξοδέψουν τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να τα αποφύγουν.

Τα όρια υπερθέρμανσης έχουν ήδη ξεπεραστεί και το 2016 τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα είχαν ξεπεράσει το συμβολικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο, κάνοντας εξαιρετικά απίθανη την επιστροφή των επιπέδων του κάτω από αυτό στη διάρκεια ζωής μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση των εκπομπών του άνθρακα δεν αποτελεί πλέον επιλογή και πρέπει να προσανατολιζόμαστε στο να αφαιρέσουμε περίπου το 12.5% από τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με φυσικούς τρόπους, όπως τη φύτευση δέντρων και η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους ή με τεχνητούς όπως την ανάπτυξη υποδομών για δέσμευση CO2, οι οποίες αν και σαφώς ακριβότερες, θα είναι σύντομα απαραίτητες. Το κόστος για αυτά μπορεί να ανέλθει στα $535 τρισεκατομμύρια μέσα σε αυτόν τον αιώνα, αλλά η εναλλακτική είναι ακόμα χειρότερη.

Οι συνεχιζόμενες υψηλές εκπομπές ορυκτών καυσίμων αναμφισβήτητα καταδικάζει τους νέους ανθρώπους είτε σε μια τεράστια, ακατόρθωτη προσπάθεια για καθάρισμα είτε σε αυξανόμενες επιπτώσεις από το δηλητηριασμένο κλίμα, ή και τα δύο.