Ο Τιτάνας του Κρόνου θα είναι το επόμενο βήμα μετά τον Άρη

Εξαιρετικές οι ενεργειακές προοπτικές του
10 Ιουλίου 2017 06:34
Ο Τιτάνας του Κρόνου θα είναι το επόμενο βήμα μετά τον Άρη

Ο μεγαλύτερος δορυφόρους του Κρόνου μπορεί να είναι το καταλληλότερο μέρος για μια ανθρώπινη αποικία μετά από αυτή του Άρη. Ο Τιτάνας είναι σχετικά ασφαλής από την ακτινοβολία του Ήλιου χάρη στο παχύ στρώμα της ατμόσφαιράς του και στην επιφάνεια του έχει μεγάλες λίμνες με υγρό μεθάνιο. 

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν λοιπόν επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο NewScientist, φαίνεται πως ο Τιτάνας θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανθρώπινη αποικία. Οι πρώτοι άποικοι μπορεί να χρειαζόταν να βασιστούν στην πυρηνική ενέργεια, αλλά αργότερα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τους πλούσιους υδρογονάνθρακες του πλανήτη, παράγοντας ενέργεια από το συνδυασμό υδρογόνου και ασετυλίνης. Οι παλίρροιες του πλανήτη θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν υποθαλάσσιες τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας.

Οι ισχυροί άνεμοι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ανεμογεννήτριες οι οποίες θα ήταν 10 φορές πιο αποδοτικές από τη Γη, αλλά σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα που προφανώς θα απαιτούσαν διαφορετική τεχνολογία από τη σημερινή. Τα ηλιακά πάνελ λόγω της απόστασης από τον Ήλιο και τη σκόνη του αέρα δε θα ήταν τόσο αποδοτικά και για να συντηρηθεί ένας πληθυσμός 300 εκατομμυρίων όπως των ΗΠΑ, θα χρειαζόταν μία έκταση φωτοβολταϊκών όση η έκταση των ΗΠΑ. Επομένως η ηλιακή ενέργεια θα μπορεί μόνο να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε κάποια άλλη κύρια πηγή. Φυσικά οι απέραντες λίμνες μεθανίου θα παρέχουν μια ατελείωτη πηγή καυσίμων για τα διαστημικά οχήματα.

Τα μειονεκτήματά του είναι το υπερβολικό ψύχος που αγγίζει τους -180 βαθμούς Κελσίου, η χαμηλή βαρύτητα (0.14g) και η αφιλόξενη ατμόσφαιρα χωρίς οξυγόνο. Η πρώτη επιλογή της ανθρωπότητας παραμένει ο Άρης, τον οποίο αναμένουμε να επισκεφτούμε μέχρι το 2030, επειδή είναι πιο κοντά και πιο θερμός. Ωστόσο δεν έχουμε και πολλές επιλογές σε πλανήτες και δορυφόρους που μπορεί να επιζήσει ο άνθρωπος με τη βοήθεια της επιστήμης και της μηχανικής και ο Τιτάνας είναι μία από αυτές.